Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg vite at varen jeg har kjøpt er trygg?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bestilte et gassmaske for et par uker siden som jeg vil bruke for Halloween, og den kom ganske nylig. Vises seg at senderen var fra Ukraina, og med hele Tsjernobyl opplegget har jeg blitt ganske paranoid at masken kunne ha blitt brukt der. Blir importerte produkter skjekket for stråling, selv om de er ikke tollpliktig? Hvis ikke, hvordan eller eventuelt hvor kan jeg sjekke den for stråling?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke gøy når du blir utrygg på det du har kjøpt. Kjøper en vare av en næringsdrivende som selger til Norge på nettet så skal produktet følge europeiske og norske standarder. Hvis ikke vil det være en feil du kan klage på. De blir ikke sjekket ved grensen, og du må klage når du oppdager den. Når det gjelder din frykt for at gjenstandene kan være radioaktive så tror vi ikke du har noen grunn til å være redd. Ta kontakt med Direktoratet for samfunnsikkerhet for flere spørsmål. De har ansvar for trygge forbrukerprodukter.


Vennlig hilsen
Forbrukerrådet i samarbeid med ung.no

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og vi hjelper deg med å løse ditt forbrukerproblem gjennom råd, veileding og mekling hvis du og selgeren blir uenig. 

Du finner mer informasjon på forbrukerrådet.no

Følg oss på facebook/forbrukerradet og twitter/forbrukerradet 

 

 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er forskjellen på Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet?

Forbrukerrådet

Mens du kan klage på varer og tjenester til Forbrukerrådet, skal du henvende deg til Forbrukertilsynet når du skal klage på reklame og annen markedsføring som du mener er villedende eller feilaktig.

Les mer

Toll på varer bestilt fra utlandet

Toll

Kjøper du varer fra en utenlandsk nettbutikk må du som regel betale merverdiavgift når varen kommer til Norge. Kjøper du klær må du også betale toll. Lær å regne ut her.

Les mer

Hvordan handle trygt på nettet

Jente handler på nett (colourbox.com)

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker