Hopp til hovedinnholdet

Hvilke varer kan få nøkkelhulsstempel

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter skikkelig med å finne ut dette og vet ikke om noen andre jeg kan spørre hvor jeg i hvert fall har litt håp om hjelp. hvorfor er det sånn at frukt og grønt har nøkkelhull, og ikke feks egg? feks har alle epler nøkkelhull, de er jo like sunne, men egg er jo også sunne og like sunne.spørsmålet mitt er egentlig hvorfor har frukt og grønt nøkkelhull? evt om dere vet hvem jeg kan kontakte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du er opptatt av nøkkelhullmerking. 

Nøkkelhullet er en veileder til sunnere alternativ innenfor ulike matvaregrupper, slik som frokostblandinger, pålegg og ferdigretter. Kriteriene for å få nøkkelhull går på innhold av salt, sukker og fett, og andel råvare i sammensatte produkter.

Det er også riktig at all fersk frukt og friske grønnsaker får nøkkelhull, siden det er et ønske fra helsemyndighetene at befolkningen spiser mer frukt og grønt. Det er helsemyndighetene som står bak nøkkelhullsordningen. Egg er ikke en matvaregruppe som er inkludert i nøkkelhullsordningen, og kan derfor heller ikke få nøkkelhull. Det betyr ikke at det ikke er sunt å spise egg. Egg er en næringsrik matvare, som kan inngå i et sunt og variert kosthold.

Mattilsynet og Helsedirektoratet har laget en informasjonsside om nøkkelhull, www.nøkkelhullsmerket.no. På denne siden kan du lese mer om nøkkelhullsmerking og sende inn spørsmål. Finner du ikke svar der, kan du ringe til Mattilsynet på 22 40 00 00. 

Lykke til videre:) 

Vennlig hilsen 
Forbrukerrådet i samarbeid med ung.no

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og vi hjelper deg med å løse ditt forbrukerproblem gjennom råd, veileding og mekling hvis du og selgeren blir uenig. 

Du finner mer informasjon på forbrukerrådet.no

Følg oss på facebook/forbrukerradet og twitter/forbrukerradet 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker