Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor selges det ikke vin og annen alkohol av samme type i norske dagligvarebutikker slik som i mange andre land i verden? Har nordmenn et mye mer anstrengt forhold til alkohol i forhold til mange mennesker fra andre land?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
Hei!

Hvorfor selges det ikke vin og annen alkohol av samme type i norske dagligvarebutikker slik som i mange andre land i verden? Har nordmenn et mye mer anstrengt forhold til alkohol i forhold til mange mennesker fra andre land? Kan det føre til flere ulykker forbundet med alkohol her i landet? Er det slik at i land som England f. eks der det antakelig er ganske avslappet forhold til alkohol med tanke på puber osv. at det er færre ulykker forbundet med alkohol?

Mvh gutt 16 år :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Norge ligger på bunnivå i Europa både når det gjelder årlig forbruk av alkohol pr. person og omfanget av alkoholskader. Dette er et resultat av en alkoholpolitikk som har hatt tilgjengelighet og pris som de viktigste forbruksbegrensende virkemidlene. Det er stor enighet blant internasjonale alkoholforskere om at begrensninger i tilgjengelighet og høye priser er de mest effektive tiltakene for å holde alkoholforbruket nede. De fleste forskere er enige om at vin i dagligvarehandelen vil bidra sterkt til at totalforbruket av alkohol øker. Og med et økt alkoholforbruk vil vi også se økte sosial- og helseutgifter.

Om du ønsker mer informasjon om disse problemstillingene anbefaler vi dette sammendrag av boken Alkohol – ingen ‘ordinær’ vare.


Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Hva står NATO for?