Hopp til hovedinnholdet

Hvor skadelig er koffein, og hva gjør det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig glad i energidrikke og iskaffe. I dag har jeg drukket 2 330ml Move uten sukker, en på morgenen for å komme meg på skola, og en nå ista (klokka rundt 20:00). Har drukket rundt 4-6 kopper iskaffe igjennom dagen. Er litt bekymret, men ikke sånn veldig. Men jeg lurer bare på hvor skadelig det er med koffein åg hva det gjør. (Tror nok ikke at jeg blir å drikke så mye på en stund) Har lyst til å kutte på energidrikkene. Takk for svar<3

Besvart 20.08.2019 16:01
 

Svar
Hei!

Mattilsynet informerer i en artikkel om barn og ungdom og koffeininntak:

Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For en person på 50 kg er dette 125 ml koffein (50 x 2,5 = 125). 

1 kopp kaffe inneholder ca 60-80 mg koffein.
1 move energidrikk inneholder ca 80-100 mg koffein.

Det betyr at om du drikker én av hver, og veier 50 kg, så har du allerede kommet over det som er anbefalt inntak. En person på 60 kg kan drikke 150 mg, og vil også få mer enn anbefalt av å drikke mer enn én energidrikk og én kopp iskaffe.

Ved stort inntak av koffein kan man får symptomer på nervøsitet, rastløshet, konsentrasjonsproblemer, hjertebank. Og det går ofte ut over søvnen om man drikker det på sen ettermiddag eller kveld.

Se også mer informasjon på folkehelseinstituttet.

Desto eldre du blir, desto mer koffein tåler kroppen din. Men inntil videre vil jeg råde deg til å redusere inntaket av både kaffe og energidrikker.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker