Hopp til hovedinnholdet

Trygt med handel på E-bay?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil kjøpe noen ting fra ebay, men mamma sier at det er farlig. Men er det sikkert å handle på ebay? Der er veldig billig å kjøpe noen ting, men mamma vil ikke at jeg skal handle på ebay :c

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

E-bay er ikke en vanlig nettbutikk, men en nettauksjon hvor alle kan legge ut varer for at andre kan kjøpe dem. Det betyr at det kan variere hvor sikkert det er å handle på e-bay, alt etter om de du ønsker å kjøpe noe fra er til å stole på eller ikke.

 

Det kan variere hvor mye informasjon du får om produktet du ønsker, om produktet er “ekte” hvis det er et spesielt merke du ønsker å kjøpe, når du kan forvente å få produktet tilsendt osv. Det som kan være lurt å sjekke er om de som du ønsker å kjøpe produktet fra har fått god poengscore (“ratings”)fra andre som tidligere har kjøpt produkter fra dem. De fleste som bruker e-bay bruker et betalingssystem som heter PayPal som skal være en sikkerhet for at man ikke blir lurt for penger uten å få varen man har bestilt.

 

Når du undersøker prisen på varer på e-bay kan det være greit å vite at på de aller fleste ting man kjøper fra utlandet med verdi på over 200 kr må du betale tollavgifter i tillegg. I tillegg kommer fraktkostnader. Prisen kan derfor bli dyrere enn du først trodde. Varer som koster mer enn 200,- (inkludert frakt) må fortolles. Hos Tollvesenet har de en kalkulator der du kan regne ut hva du må regne med å betale i toll på en vare du handler fra utlandet. Varer opptil 1 000,- kan du fortolle selv, og da blir det en del rimeligere. Les mer om dette på posten.no. Pris på frakt skal oppgis fra den du handler hos. Pass på at det kommer klart fram før du godkjenner kjøpet og oppgir kontoopplysninger

 

Du sier ikke hvor gammel du er. Det er 18 års aldersgrense for å registrere seg på E-bay – det vil si at dersom du er under 18 år kan du ikke ha egen konto på e-bay. Hvis du er under 18 år må du også ha tillatelse fra foreldrene dine til å få bankkort. Det er ikke alle typer bankkort som tilbys ungdom man kan bruke til å handle på nettet med – som regel må de ha en nummerrekke på forsiden for at du skal kunne handle på nettet. Du må ha et kort med et slikt nummer for å handle på e-bay.

 

Du kan lese mer om netthandel i disse to artiklene:

www.ung.no/shop/2320_Hvordan_handle_trygt_på_nett.html

www.ung.no/quiz/1120_Nett­handel:_dette_må_du_passe_deg_for.html

Hilsen Forbrukerombudet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker