Hopp til hovedinnholdet

13 år. Forbruker for masse penger og ting. Tjene penger. Ikke ødelegge ting

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Forbruker for masse penger og ting, så pappa sier jeg må tjene egene penger for å kjøpe alt jeg ønsker. Men på min alder kan jeg nesten ikke finne noen jobber å tjene bra på! Jobbe for naboer er greit... men tjener så vidt noe. Kan dere hjelpe meg med noen forslag til å ikke forbruke så masse penger og ødelegge for mange ting ? Og hvis dere vet om noen stede en kan få en liten jobb på fritida en kan tjene litt på så hadde det vært sykt bra. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Så bra at du vil bli flinkere til å spare penger og ta vare på tingene dine! :)

 

Siden du er 13 år gammel så er det dessverre en del jobber du foreløpig ikke kan ha. Men, du kan sjekke om lokalavisen har ledige ruter på hverdager etter skole eller i helgene. Du kan også sjekke om det trengs bud til å levere ut reklame der du bor. Mange er avis- eller reklamebud som sin første jobb, så dette er fint stillinger du kan søke når du er 13 år. Det går dessuten an å søke om å gjøre rydde- eller pakkejobber i nærbutikken der du bor, men ofte ønsker de litt eldre arbeidstakere. Prøv likevel, det verste som kan skje er at de sier nei. Kanskje trenger noen vaskehjelp, eksempelvis på en campingplass/hytteutleie, i en barnehage eller hjemme hos noen som ikke vil vaske huset sitt selv. Og, finnes det en gård i nærheten av der du bor, kan det hende de trenger hjelp med dyrene eller vedlikehold, renhold etc.

 

Fortell også alle du kjenner at du trenger jobb. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til. 

 

Det beste tipset for å bruke mindre penger, er å lære seg å lage budsjett. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du tjener, og hvor mye penger du må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene dine den neste måneden. Dette kan være lønn for jobbing, ukepenger hjemmefra, penger du får i bursdagsgave osv. Regn sammen alle inntektene og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver du opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du får/har, og hvor mye penger du vil bruke. Det viktige er jo at summen for hvor mye du vil bruke ikke er høyere enn summen for de pengene du skal tjene. Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du tjener.

 

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet. Og tjener du mer enn du tror, kan disse pengene gå til ekstra sparing. Det kan være tøft å holde seg til budsjettet når det frister å kjøpe ting du får lyst på, men her må du bare være tøff. Et skikkelig budsjett vil gjøre at du ikke bruker mer penger enn du har, og i tillegg klarer å spare. Snakk gjerne litt med pappan din om dette med budsjett. Han kan helt sikkert hjelpe deg litt både med å sette det opp og med å følge det underveis.

 

Du skriver at du ødelegger mange ting... Jeg er ikke helt sikker på hva slags ting du mener her, men kan gi deg noen generelle råd. Planlegg dagene dine på forhånd. Pakk skolesekken dagen før, lag matpakke dagen før, finn fram hvilke klær du skal ha på deg på forhånd osv. Ofte ødelegger man ting fordi man stresser og har dårlig tid. Når man løper rundt og har mye å tenke på, da er det lett å bli uforsiktig slik at man mister noe i gulvet, tråkker på noe eller liknende. Mitt andre råd er at du prøver å holde det ryddig rundt deg. Rydd rommet jevnlig, hold orden i skolesekken så ikke ting havner under noe tungt og blir ødelagt/bøyd/skjevt osv.

 

Håper noe av dette kan hjelpe deg litt på vei. Riktig lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker