Hopp til hovedinnholdet

Låne-pc på skolen ble skadet/stjålet. Må jeg betale?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et spørsmål til dere ! :) Vi fikk låne pcer på skolen. Gjennom pc ordningen som er nesten på alle videregående skoler nå. På fredag den 24 mai, ble pcen stjelt ifra meg. Elevene som tok pcen ifra meg puttet sekken under en bil. Så den sjåføren som kjørte bilen så ikke sekken å kjørte over den, det er jo ganske forstårlig. Siden man tror ikke at en sekk vil ligge under bilen sin. Men til hovedsaken. Er at skolen sier at jeg må betale for reparasjonen før de har funnet de skyldige. Det blir jo på en måtte å straffe meg for at jeg ble stjelt ifra pcen. Tror dere ikke at skolen har en slags forsikring for sånt? Jeg må betale 1000 kroner for reparasjonen Er det riktig at jeg skal betale? Har ikke skolen noen ansvar for skaden/stjelingen siden vi ikke har fått en ordentlig plass til å oppbevare sekkene med pcene? Jeg lurer også på om avtalen blir ugyldig siden vi underskreiv når vi er under 18. Jeg trodde nesten at vi måtte være 18 for skrive under avtaler når det gjelder penger. Skolen sa de trengte bare våre elever sin underskrift ikke være foresatte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har spørsmål om hvem som er ansvarlig for skader som er oppstått på en pc du har lånt gjennom pc-ordningen på skolen din.

Du har også spørsmål om avtalen i det hele tatt er gyldig siden den ble inngått med deg som er under 18 år.

Det er to forskjellige ting vi vil fortelle deg litt om. Det ene er hva du kan ha bundet deg til i avtalen, og det andre er om du uavhengig av avtalen kan være erstatningsansvarlig.

Du har rett i at utgangspunktet er at du som umyndig ikke kan inngå bindende avtaler. Dette betyr at skolen gjennom en avtale ikke kan gjøre deg ansvarlig utover det som vil følge av et eventuelt erstatningsansvar. Skolen kan ikke kreve at du skal betale fordi du har skrevet under på det.

Derimot kan skolen holde deg ansvarlig hvis de mener det er din feil at skaden er oppstått. Dette kalles erstatningsansvar. Slik du forteller om saken er det fullt mulig at du ikke har utvist tilstrekkelig ansvar for skaden til at du skal holdes ansvarlig. Som du forteller så ble jo sekken med pc’en frastjålet deg. Vi forstår derfor at du opplever det som urettferdig at du skal måtte betale for reparasjonen. Men vi kan ikke foreta en nærmere vurdering av tilfellet ditt.

Kanskje du kan snakke med foreldrene dine og forklare situasjonen til de? Så kan de hjelpe deg med å snakke med skolen, og så kan dere sammen komme frem til en løsning som er bra for alle parter.  

Vi håper dette svaret var til hjelp.

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår facebookside: www.facebook.com/barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker