Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil gifte meg bort. Hva skal jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Litt rart at jeg henvender meg til dere, for jeg føler det ikke passer at jeg skriver på denne siden her. Jeg er en jente på 23 år. Foreldrene mine vil at jeg skal gifte meg, og det samme vil jeg. Jeg har vært sammen m en gutt, uten at de vet det i 11 år. Vi begge vil gifte oss, og elsker hverandre uendelig høy. Men foreldrene mine tillater det ikke, fordi han er fra nabolandet. De sier at de folka der ikke er bra, og ikke passer med oss. Han har bodd i hjemlandet vårt, og han kan språket helt flytende. Vi har så lyst til å gifte oss. Men hva skal vi gjøre? (Er muslimer begge to). Tillegg er han bitte litt kortere enn meg, som regnes som skam. Hva nå??????? Hjelp! Jeg er så stresset. Er så redd for at jeg bare blir giftet bort med noen jeg ikke liker. Da vil jeg bare vente på døden, for han er den eneste. Takk på forhånd. Mvh.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er ikke dumt at du skriver til oss, det er veldig bra!
 
Jeg forstår godt at du er i en vanskelig situasjon nå. Jeg vil begynne svaret mitt med å fortelle at siden du er over 18 år gammel er det kun du som kan bestemme hvem du vil gifte deg med, og om du vil gifte deg i det hele tatt. Dette betyr at det forbudt etter norsk lov for foreldre og familie å presse eller tvinge deg til å gifte deg. Det kalles tvangsekteskap og det kan foreldre bli straffet med fengsel for. Arrangert ekteskap er lovlig, men ikke arrangert ekteskap som tvinges på de som skal gifte deg. Jeg vil foreslå at du forklarer foreldrene dine dette.
 
Siden foreldrene dine ikke kan bryte norsk lov og tvinge deg, må de etter hvert høre på deg og respektere dine valg. Du kan velge å fortelle foreldrene dine at du kun kommer til å gifte deg med din kjæreste og at de må akseptere dette. Du kan si at enten gifter dere dere eller så blir dere samboere uten å være gift. Kanskje vil foreldrene dine akseptere ekteskap da. Hvis foreldrene dine forsøker å tvinge deg må du ringe politiet, og det kan du også forklare foreldrene dine. Selv hvis foreldrene dine forsøkte å sende deg ut av landet kan politiet arrestere foreldrene dine.
 
Det er ikke viktig hvem som er høyest, det som er viktig er at dere har det bra sammen og at din kjæreste respekterer deg. Jeg håper foreldrene dine vil bli vant til tanken på din kjæreste når de forstår at du ikke vil gi deg og at du har norsk lov og politi på din side.
 
 
Masse lykke til og hurra for kjærligheten!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse