Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min reagerer på en måte som går ut over meg

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en kjæreste som er litt overbeskyttende og jeg føler han til tider lar det gå ut over meg. Han har oppsøkt en gammel kjæreste jeg fortalte om og ville snakke med han, noe som naturligvis er veldig ubehagelig for meg. Jeg sa tydelig ifra at jeg ikke syntes noe om det og da spør han meg og jeg fortsatt har følelser for eksen, noe jeg ikke har og jeg sier nei. Jeg prøver å forklare at jeg ikke vil ha noe mer med eksen å gjøre og da blir han litt skeptisk og oppfører seg ganske barnslig og sier at jeg kan like så godt kysse eksen min... jeg er veldig forelsket i kjæresten jeg har nå og er redd for at til tross for hans mange gode sier vil denne overbeskyttelsen ta overhånd og gjøre ting ekkelt og ubehagelig for meg. Jeg har prøvd å forklare han dette på en så bra måte som jeg klarer, jeg har ikke vært frekk eller på noen måte snakket ned til han. Han har en tendens til å "miste sinnet" når han er sjalu. Jeg er redd dette vil gå ut over min tillit til han. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Dette du beskriver er ikke greit. Det er bra at du søker råd for hvordan du kan håndtere det som skjer mellom dere. 

Sjalusi og sinne er normale følelser som alle har. Kjæresten din bør finne en måte å reagere på som ikke går ut over deg på en negativ måte. Sjalusi handler ofte om egen selvtillit og selvfølelse. Det er mange måter å reagere på når man blir sint. Det er ikke greit om han oppfører seg skremmende, truende eller fysisk utagerende selv om han blir sint.

Du er 17 år og kan vel langt på vei passe på deg selv. Si gjerne til han at du opplever at han passer for mye på deg. Si hva det gjør med deg at han oppfører seg sånn. Prøv å snakke med han om hvordan du oppfatter måten han reagerer på. Han må ta ansvar for sine egne reaksjoner selv. Det er ingen andre sin skyld at han tenker, føler eller reagerer som han gjør. 

Det er ikke bra for deg å være i et forhold med en person som er voldelig og som sårer og krenker deg. 

Mange synes at det er vanskelig å kontrollere hva en sier og hva en gjør når en er sint eller kjenner på andre vanskelige følelser. Ønsker kjæresten din å ha mer kontroll?

Her er en liste over noe han kan prøve:

  • Oppsøke alternativ til vold. Der kan man få hjelp til å finne alternative måter å reagere på som ikke er skremmende, skadelig og farlig for seg selv og andre.
  • Lese dette heftet om aggresjonskontrollog prøve å lære seg selv til å få mer kontroll ved å øve på metoden som er beskrevet i heftet.
  • Her kan han lese om tips til hva han kan gjøre for å bli mindre utagerende når han blir sint.

Du kan lese om temaet og prøve å forstå den kunnskapen som finnes om hvilke mekanismer som slår inn når man strever med sinnemestring. Du kan for eksempel søke på kunnskap om vold i nære relasjoner. Hva er grunnen til at du holder ut i et sånt forhold? Hvordan har kjæresten din hatt det i oppveksten? Mange ungdom og unge voksne som strever med sinneproblemer har erfaringer med at det har vært utrygt hjemme. Noen har ikke hatt voksne omsorgspersoner hjemme som har kunnet lære dem å håndtere vanskelige tanker og følelser på andre måter. Det er gjerne opplevelsen av avmakt som er foranledningen til at en sårer eller oppfører seg skremmende overfor andre.

Hvis han ikke har kontroll over hva han sier eller gjør bør du unngå å være alene med han når han er sint. Det for å unngå å sette deg selv og andre i en vanskelig situasjon. Du bør respektere de grensene han setter for seg selv hvis han trekker seg unna deg når han er sint. Du kan ikke forandre han. Vurder heller å avslutte forholdet hvis han ikke klarer å ordne opp i konflikter sånn som du trenger å ha det.

Prøv å lag en plan for hva du kan gjøre når du kjenner at han kan komme til å miste kontrollen. Hold deg til planen din når du trenger planen. Du kan også søke hjelp ved helsestasjon for ungdom, hos politiet og hos fastlegen din. Ikke alle fagpersoner i hjelpeapparatet kan mye om sinnemestrings-problematikk. Hvis du ikke møter forståelse hos den du tar kontakt med så ikke gi deg. Prøv eventuelt noen andre. Det kan også være lurt å snakke med familie, venner, og andre i nettverket ditt, om det kjæresten din strever med. Snakk med noen du tror du kan få støtte av. 

Se vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kristoffer blir sjalu og sint når kjæresten skal på fest

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Kristoffer er veldig glad i kjæresten sin Anne. I det siste har de gjort ting hver for seg, da føler Kristoffer seg utrygg og blir redd for å miste henne.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse