Hopp til hovedinnholdet

Er det galt at jeg på 12 er sammen med en på 17?

Jente 13 år
 

Spørsmål

ok så jeg er egenterlig ikke 13, jeg blir 12 men jaja. Jeg er sammen med en gutt som er 17 (snart 18) jeg liker han og han liker meg men, folk synes at det er galt. Men går det greit at jeg er sammen med han? Og er det galt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13!

Takk for spørsmål.

I spørsmålet ditt, skriver du at du snart er 12 og at du er sammen med en som snart er 18. Du lurer på om det er greit eller galt. 

Er dere sammen uten å ha noen former for sex, er det ikke forbudt. Det er ok for dere å vite at det finnes noen lover som sier når og hvordan en kan ha sex sammen. Om en person over 15 år har noen som helst form for sex (fingre, slikke, onanere, samleie) med en under 14 år, blir det sett på som en voldtekt. Dette gjelder selv om begge vil det og synes det er ok. 

Grunnen til at det er så strengt, er at en vil beskytte barn mot uønsket seksuell kontakt fra voksne. En ønsker også å beskytte barn mot å ha sex før en er klar. 

Det er veldig stor forskjell når en er 12 og 17; en er barn og den andre er ungdom. Når forskjellen er så stor, kan det bli vanskelig å være kjærester. En kan ha forskjellige interesser, det kan bli vanskelig om en for eksempel vil gå ut sammen og venner og familie kan reagere sterkt. 

Det kan være vanskelig å vite hva en skal og ikke skal gjøre i en slik situasjon. Kanskje det er mulig å snakke med foreldrene deres eller helsesøster på skolen?

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse