Hopp til hovedinnholdet

 Jente på 17 år som har vært sammen med en gutt nesten et halvt år nå.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år som har vært sammen med en gutt nesten et halvt år nå. Når ting er bra er de helt fantastiske, men han lider av bipolar/deprisjon/angst. Eller jeg merker vanligvis ikke noe til det fordi det er bare av og til det dukker opp. Vanligvis varer ikke de periodene han er deprimert så lenge. De er ofte noen dager, men når han blir lei seg har han veldig lett for å stenge ute meg helt/delvis for han trenger tid til seg selv. Jeg har full forståelse for dette og han sender jo meldiger der han sier at "det er ikke menigen å være sånn mot deg, jeg vet bare ikke helt hva jeg skal gjøre, elsker deg masse, sorry osv". Jeg trenger noen tips for at ikke jeg skal gå rundt å være lei meg fordi han er lei seg. For jeg tar det innover meg når han blir som han blir. Jeg vil jo bare at han skal ha det bra, men jeg aner ikke hvordan jeg skal håndtere det eller hjelpe han når han blir sånn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er flott at du ønsker å være en støtte og hjelpe kjæresten din. Det er ikke så lett å stå utenfor å se hvordan den man glad i sliter, og ikke være i stand til å gjøre det bedre for han. 
Det du først og fremst må gjøre, er å snakke med han om dette når har det bra. Han er ekspert på seg selv og sine plager, og kan si noe om hva du kan gjøre for å støtte og hjelpe.
Din rolle vil være å være der for han når han trenger deg. Ønsker han rom for å takle dette på egenhånd, så skal du gi han det. Vil ha mer aktiv støtte og hjelp, så kan du forsøke å være der for han som kjæreste og venn. Det er ikke din oppgave å gjøre han "frisk", men å være en han kan stole på og som ikke svikter han selv om det blir vanskelig.

I perioder hvor han har det vanskelig, er det ikke så lett for han å se det positive i hverdagen. Der kan du være en motivasjonsfaktor. Finne på noe med han, dersom han vil. Gå en tur, se en film, gjøre ting som ikke legger for stort press på han eller krav om forventninger. Hvis han vil!
Bare være der, og akseptere at det er som det er. Selv om han ikke viser det like stor hengivenhet eller oppmerksomhet, så betyr det ikke at du er mindre viktig for han. Er det å trekke seg litt tilbake hans måte å takle vanskelig perioder på, så må du forsøke å respektere det. 
Da kan du sende gode meldiger til han, for gi støtte og oppmuntring. Men ikke bli lei deg om han ikke svarer. Det betyr ikke at han ikke bryr seg. Han har bare nok med seg selv.
Samtidig er det også noe du kan ta opp med han når han føler deg bedre. Kanskje kan dere sammen bli eninge om hvordan du kan være en støtte for han.

For din del kan det å snakke med en du stoler på om situasjonen være nyttig. Du kan gjerne snakke med helsesøster på skolen for å få gode råd og hjelp til å takle følelsene dine.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse