Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min bestemmer over meg...

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 14 år, jeg å typen har vært sammen over et halvt år, men vi har hatt pauser inni der, å etter den ene pausen ville han bare at vegskille suge han å han er veldig sånn så ikke bryr seg mer uten om at jeg ikke får drikke eller gå på fest eller være utro, det er helt greit, men en dag så jeg på bildene hans på telefonen å han har masse bilder av andre jenter å virker som han bare lager regler for meg men at han kan gjøre hva han vil, jeg får heller ikke låv å være sur på han når ting skjer, hva skal jeg gjøre? er så usikker.. vennene mine sier jeg bør ta slipp men jeg elsker han å vil ikke miste han

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Utifra måten du beskriver forholdet til kjæresten din slik det er nå så høres det ikke sunt ut.

Kjæresten din vil bare at du skal suge han. Det synes jeg du ikke skal finne deg i. Sex skal ikke være noe man MÅ være med på. Man skal kun være med på seksuelle aktiviteter man selv har lyst til. 

Du skriver ikke hvor gammel kjæresten din er, men siden du skriver at han nekter deg å drikke og gå på fest, tenker jeg at han er eldre enn deg. Da er det faktisk straffbart for han å ha sex med deg, og om han presser deg til dette, gjør det enda mer alvorlig.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:

"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."

"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...

"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Han nekter deg å være utro, det er jo greit, men sånn må det være begge veier. Selv har han bilder av andre jenter på telefonen, og tåler ikke at du blir sur for det. 

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å vite hva du skal gjøre, og at du føler at du elsker han. Vennene dine mener du bør gå fra han, og det er jeg egentlig enig i. Et forhold handler om å ha respekt for hverandre, og gjøre hverandre godt. Slik høres det ikke ut som det er i forholdet deres. 

Jeg syntes du bør ta en ordentlig samtale med kjæresten din hvor du forteller at du ikke kan finne deg i den måten han behandler deg på. Uttrykk at du er glad i han og at du gjerne vil være sammen med han, men at det ikke fungerer slik det er nå.

Om han ikke ønsker å endre oppførselen sin mot deg, syntes jeg det er viktig at du tenker over at dette forholdet antagelig ikke er så bra for deg. Husk at selv om du føler at du elsker han, så er det også veldig viktig at du føler deg trygg og godt behandlet i forholdet. Det finnes mange gutter der ute, og du fortjener å bli behandlet bra. Om du lar han gå, vil du helt sikkert finne en ny etterhvert som behandler deg slik du fortjener.

Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kjenner du noen som er i et usunt forhold?

Noen holder hånda foran munnen på ei jente (colourbox.com)

Si ifra om du tror en du kjenner er utsatt for trusler eller vold. Det handler ikke om hvor mye som skal til for at du skal varsle, men hvor lite. Sjekk faresignalene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell