Hopp til hovedinnholdet

Er det et lovbrudd hvis jeg som 15-åring har sex?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I går fikk jeg vite at en gutt på trinnet mitt har likt meg veldig lenge nå, men han har ikke turt å komme bort. Jeg Har snakket med han om det, og vi ble enige om å bli bedre kjent. Jeg har ønsket meg kjæreste lenge nå. Er det for tidlig å pule med han etter en stund? Å jeg er født på sommeren så er enda 15, men viss han er født tidlig på året å er 16. Er det da lovbrudd om vi har oss?

Besvart 14.04.2019 13:59
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at hovedregelen er at det er straffbart å ha seksuell omgang med noen som er under 16 år. 

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel inntil 6 år. Dette gjelder selv om begge ønsker å ha sex. 

Straffeloven har likevel et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Dette må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Du fyller 16 år til sommeren og gutten er 16 år, så dere vil sannsynligvis regnes for å være jevnbyrdige i alder og utvikling, slik at det ikke er straffbart. 

Det er fremdeles slik at gutten på 16 år kan bli anmeldt av f.eks foreldrene dine dersom dere har sex før du fyller 16 år. Politiet vil da vurdere om det er begått en straffbar handling eller ikke.  

Når det gjelder spørsmålet ditt om det er for tidlig å ha sex med ham etter en stund, så kan du jo ta en prat med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjonen. De har god erfaring med å prate med ungdom om sex. Du kan også lese artiklene jeg har lagt ved under. 

Vennlig hilsen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Forelsket? Ta det første steget!

Forelsket (colourbox.com)

De fleste har opplevd det. Du liker noen, men aner ikke hvordan du skal få han eller henne til å legge merke til deg. Hva gjør du? Få tips og les også hva andre har spurt om her!

Les mer

20 tegn på at han/hun liker deg

Forelsket jente (colourbox.com)

Mange opplever stadig følelsen av å være hodestups forelsket, og at det ikke er noe man ønsker mer enn at den du er forelsket i skal føle det samme for deg! Men hvordan vet du om en person liker deg eller ikke?

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse