Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 og typen 19, er det stor aldersforskjell og er det lov?  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heia :) jeg er ei jente på 15 år som lurer på om det er stor aldersforskjell dersom typen min er 19 år? og hva foreldrene mine ville sakt og trodd.. jeg har fortalt dem att jeg liker å ha venner som er litt eldre, men da han hun sakt att jeg ikke får lov til å være med gutter over 18 å om det er ulovlig å være sammen med en på 19 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Jeg vil si at det er en ganske stor aldersforskjell, ja. Det er ikke ulovlig å være sammen med han, men du må huske på at du er under den seksuelle lavalder og han kan bli straffet om dere har sex. Du kan lese artikkelen om seksuell lavalder som jeg har lagt ved.

 

Jeg skjønner at foreldrene dine ikke vil at du skal være lamme en så mye eldre gutt. Det kan skje at du føler deg presset til å gjøre ting du ikke har lyst til å gjøre. Og hvis dere skal være sammen kommer også det at han kommer til å dra på byen når du ikke kan det, og det kommer han til å gjøre i tre år til før du har muligheten til det. Foreldrene dine er nok også bekymret for drikkepresset som kommer med å være sammen med venner/kjæreste som er såpass mye eldre enn deg. Hvis du vil være sammen med denne fyren så foreslår jeg at du tar deg en prat med foreldrene dine. Ikke for at du skal overbevise dem, for det er ikke sikkert at det er du som har rett i denne situasjonen, men for at dere kan utveksle meninger. De kan fortelle deg hvorfor de ikke vil at du skal være sammen med noen over 18, og du kan fortelle dem hva du tenker om situasjonen. Det er bra for begge parter å snakke om slike ting.

 

Jeg legger i tillegg ved en artikkel om aldersforskjell i kjæresteforhold slik at du kan lese om ulike komplikasjoner som kommer med en slikt forhold. Ellers kan du også lese artikkelen om hvordan man snakker med foreldre om vanskelige ting.

 

Mvh

Ungdomsredaksjonen, ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell