Hopp til hovedinnholdet

Har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal plassere dette. Når søstera mi er hos meg krangler jeg med hun, og hun blir veldig fort lei seg. I det siste har jeg tenkt mye på skolen og på den nye læreren som jeg ikke liker. Jeg liker ikke at hun snakker til meg, fordi jeg syns det er vanskelig å være i klasserommet siden vi har fått en ny lærer. Hun er ikke som hun andre, og hver gang jeg tenker på det blir jeg på en måte sur eller lei meg. Nå skal vi ha om epilepsi på skolen i naturfagen, men jeg liker det ikke fordi søstera mi har det. Da jeg var liten fikk jeg sjokk da hun falt om på kjøkkenet, og derfor vil jeg ikke prate om det. Den nye læreren gidder ikke bry seg en gang, og det liker jeg ikke. Jeg får ikke en gang snakke med henne fordi jeg ikke tørr å prate med henne. Tilbake om det med min søster. Når hun er hjemme hos meg gidder jeg ikke ha henne her, og mamma blir helt gal og kommer i trynet mitt med en finger i munnen hver gang det skjer. Jeg blir redd og fortvilet. Jeg klarer ikke å snakke om det og vil egentlig helst snakke med barnevernet, men jeg tørr ikke. Mamma og pappa kommer til å bli sur, VELDIG sur! Jeg vil helst flytte ut av huset, men jeg vil bo alene, men jeg får ikke lov siden jeg begynte et år seinere på skolen, så jeg får ikke flytte før jeg er 17, men jeg vil flytte når jeg blir seksten, ikke sytten. Kan man flytte selvom, eller må man få penger via stipend og sånn.? Men det får man ikke før man kommer på videregående. Jeg har sykt lyst til å flytte langt vekk i og med at jeg og familien har ikke et godt forhold sammen. Hva nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
 
Så fint at du tar kontakt. Du sier du har det vanskelig i familien din og ønsker å flytte bort. For å kunne flytte må dine foreldre være enige i det og de har ansvar for deg, også økonomisk fram til du er 18 år. Det stemmer at du kan søke om stipend når du kommer på videregående skole. Kanskje du kan snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen om hvordan du har det hjemme? Noen ganger kan det hjelpe å snakke om det. Helsesøster eller sosiallærer kan også være med deg hvis du skal snakke med barneverntjenesten. Ring gjerne Alarmtelefonen for barn og unge hvis du ønsker å snakke om dette.
 
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (tlf. 116 111) i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid