Hopp til hovedinnholdet

Jeg tegner av og tar inspirasjon fra andre tegninger, er det "juks"?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Dette spm passer kanskje ikke inn på ung.no, men jeg prøver likevel. Jeg liker å tegne. Jeg bruker å finne et bilde på nettet og kaste et blikk på tegningen jeg finner på nettet og deretter tegne det selv. Bruker også å finne videoer på you tube av noen som tegner og prøve selv. Vennene mine sier at det er juks. At det ikke er jeg som har tegnet det. Er det juks eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke alt om tegnekunstens lover og regler, men jeg vil anta at det er veldig varierende fra person til person om hva som er "juks".

Når vennene dine sier det er juks, antar jeg at de mener det fordi du har hentet inspirasjon fra andre. Dette tenker jeg er dumt å si, imed at du kan ikke gjøre ALT på egenhånd. Jeg regner med at papiret dere tegner på ikke er laget selv? Blyanten?  

En ting å tenke på er hva du utgir tegningen for å være. Hvis du viser fram tegningen og sier det er din egen originale ide som du tegnet for frihånd helt alene, noe som ikke er sant, så vil jo det kanskje kalles for juks. 

Hvis du sier det som det er, at du har tatt inspirasjon fra andre tegnere, og sett litt på hvordan de gjør det, er det ikke juks i mine øyne. Du lærer. Man blir aldri god i noe med mindre man ser på hvordan de beste får det til.

Det er ikke alle som klarer å gjengi en bra tegning, så det er et talent i seg selv hvis du klarer det. Videre kan du også prøve deg litt alene med egen ideer og se hva du får til. 

Det er ingen klar grense mellom stjeling, og det å la seg inspirere. Så lenge du vet hva du har gjort selv, og ikke utgir det for å være noe annet, så går det fint. Det viktigste er at du lærer og blir en bedre tegner.

Hilsen ungdomsredaksjonen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Min fritid: Tegning

Hannah tegner.

Ung.no har intervjuet Hannah (15) fra Lenvik i Troms om det å ha tegning som hobby.
Av Amalie, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid