Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg reise til Afrika og jobbe som frivillig i russetida, i stedet for å delta på russefeiringa?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Det er noe jeg har veldig lyst til å gjøre i vår, nemlig reise til Afrika eller et annet land og drive med frivillig arbeid, under hele russetiden. Det er snakk om 3 uker, og jeg har så utrolig lyst å reise på den tiden av prinsipp, pga. jeg er imot hvordan russetiden feires og hvor mye penger som brukes. Derfor i stedet for å bruke penger på det, bruker jeg ca. 15000 på å reise og hjelpe andre. Jeg har hørt med flere organisasjoner og har mange tilbud. Det eneste problemet er skolen og fravær. Er det mulig å få en eller annen ordning disse ukene? Jeg kan gjøre masse skolearbeid på reisene og i helgene. I tillegg er det faktisk undervisning vi frivillige driver med. Kunne det ikke vært mulig å få organisert studiearbeid eller sånn? Jeg synes virkelig skolen burde støtte opp en så god ting. I sommer kan jeg ikke, siden da må jeg jobbe og tjene inn penger til studiet, og på høsten studerer jeg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst; et veldig modig og flott initiativ fra deg!

I den perioden det er russefeiring, så er det fortsatt skole med undervisning hver eneste dag som dere som er elever er pliktige til å møte opp til og delta i. Russetida er ikke fritid fra skolen. Derfor må du eventuelt søke til skolen for å reise bort i undervisningstida, og begrunne den. Det pleier å være ganske vanskelig å få tillatelse til å reise bort utenom feriene i skoleåret. Hvis du søker og får avslag, vil du skolen føre fravær og antakelig gi deg anmerkninger for det, i tillegg til at du kan gå ned i orden eller oppførsel på grunn av fraværet. Å være bort i 3 uker vil også kunne påvirke vurderingsgrunnlaget ditt i fag, og spille inn i faglærernes vurdering av dine karakterer i fagene.

Du kan med andre ord undersøke litt, og søke til skolen om å få reise bort i russetida, men du har ingen rett til å få innvilget en slik ordning.

 

Torun Hegre, elev- og lærlingombud i Nord-Trøndelag

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid