Hopp til hovedinnholdet

Tror dere foreldrene mine har gjort det de skal for at broren min med ADHD skal få det best mulig?

 

Spørsmål
Er ADHD en funksjonshemming eller bare en "feil". Broren min har det og jeg vet ikke så altfor mye om det. Han fikk diagnosen allerede som 7 åring siden foreldrene mine var veldig oppmerksomme. Først trodde legene han bare hadde ADD for han har kjempe mange venner (noe som ikke er normalt) og han er kjempe snill med andre. Eneste er at han er mye mer aktiv. Han er ikke slem med folk eller noe slikt, så han har ikke ekstremt gale ADHD. Mamma og pappa har vært på møter og alt der der, og de sier det er barn som er ekstremt gale og at vi er heldige. Kan han ha fått ADHD da han var født og hadde navlestrengen rundt halsen fire ganger og mangel på surstoff? Jeg er bare så sinnsykt nygjerrig når det kommer til ting som dette for jeg vet ikke så veldig mye om det. Jeg er bare glad broren min har fått de foreldrene han har for de gjor alt for oss begge. De ville ikke sette han på tabeletter en gang, men siden det hjalp ham på skolen så de på dette som det beste. Den første tiden tok ham dem ikke i helgene siden mamma og pappa ikke ville medisinere barnet sitt for mye, men vi merket store forskjeller og det var travelt for ham og så han tar dem nå hele tiden. Dette fører til at han ikke sovner lett siden han har så mye energi, så han må ta sovepiller også. Heldigvis er disse helt naturlige og man blir ikke avhengige av dem. De funker også slik at du våkner fortsatt like lett, og våkner du på natten er de "ute" av systemet ditt. Tror dere foreldrene mine har gjort det de skal for at broren min skal få det best?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg har klippet inn noen stoff om ADHD fra www.pasienthandboka.no og limt det inn nedenfor. Det gir deg noe svar på det du lurer på. Om det KAN være en liten sammenheng mellom fødselsskader og din brors tilstand vet jeg ikke, men vanligvis skyldes ikke ADHD skade ved fødselen.

Eller vil jeg si at jeg absolutt tror foreldrene dine har gjort det aller beste de kan for at broren din skal få det best mulig. Fint å høre at mye fungerer så bra rundt ham og at han er sosial og har gode venner.

Folke med ADHD er ofte kreative, engasjerte og artige folk å være sammen med, og hvis de greier å bruke energien sin på en bra måte, kan de få til veldig mye i livet.

........
ADHD - en oversikt
Hva er ADHD?
Forkortelsen ADHD er en oversettelse av attention-deficit/hyperactivity disorder. Dette er en gruppe kroniske tilstander som begynner i barneårene, og som noen ganger varer til barnet blir voksen. "Attention-deficit" betyr at barnet har konsentrasjonsvansker, klarer ikke å samle seg om det det skal gjøre. "Hyperactivity disorder" betyr at det dreier seg om en tilstand preget av hyperaktivitet, de klarer ikke å holde seg i ro, de klarer ikke å kontrollere sin impulsivitet. Disse problemene berører nesten alle sider av livet. Barn og unge voksne med ADHD kjemper ofte med sitt selvbilde, vanskelige forhold til andre mennesker og dårlige prestasjoner på skolen eller i arbeid.

Andre navn på ADHD er hyperkinetiske forstyrrelser, hyperaktivitet og MBD (minimal brain dysfunction). I dag brukes betegnelsen ADHD stadig oftere fordi begrepet beskriver ganske godt hva det dreier seg om.

Hvordan stilles diagnosen?
Det har vært mye uenighet om hvordan man skulle diagnostisere ADHD. Og det har også vært uenighet om dette er en virkelig tilstand, noe medisinske eksperter nå har fastslått at det er. Samtidig er legene enige om at et barn ikke skal få diagnosen ADHD uten at kjernesymptomene hyperaktivitet, impulsivitet og uoppmerksomhet har skapt betydelige problemer både hjemme og på skolen i minst 6 måneder. Likevel kan det i mange tilfeller være vanskelig å skille atferden til et barn med ADHD fra et normalt, aktivt barn. Barn som er sene til å lære, eller intelligente barn som er raske til å lære, samt barn med tilpasningsvansker, viser mange av de samme symptomene som barn med ADHD.

Hva er behandlingen?
Hva som er den beste behandlingen av ADHD, diskuteres også. I Norge er det rimelig enighet om at rådgiving, spesielle tilpasninger i klasserommet, støtte til familie og miljøet rundt barnet, er de sentrale tiltakene for å løse problemene i barnets liv.

Medikamentell behandling gis dersom diagnosen stilles etter grundig utredning. Behandlingen er rettet mot hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer. Bedring av disse symptomene kan også virke gunstig på andre atferdsvansker. For tiden er psykostimulerende medisiner som Ritalin® og Concerta® de mest brukte medisinene. Psykostimulerende medisiner kan lindre mange symptomer ved ADHD, men de helbreder ikke tilstanden.

Hva er prognosen?
Ekspertene er enige om at uten behandling vil noen barn med ADHD sannsynligvis fortsette å ha dårlige læreferdigheter og lav selvfølelse. De kan også ha sosiale vanskeligheter som kan vare ved til de blir voksne. Den gode nyheten er at om barn mottar riktig behandling mot ADHD, vil deres selvbilde, sosiale ferdigheter og skoleprestasjoner bedres dramatisk.

ADHD - årsaker Selv om vi ikke vet den eksakte årsaken til ADHD (hyperkinetisk forstyrrelse), så har forskerne identifisert flere faktorer som kan spille en rolle ved tilstanden.

Endret hjernefunksjon

De områdene av hjernen som regulerer oppmerksomhet, planlegging og kontroll over muskelapparatet synes å være mindre aktivt blant barn med ADHD. I tillegg ser det ut til at både barn og voksne med ADHD har lavere mengder med dopamin i hjernen. Dopamin er et signalstoff i hjernen som har mange viktige funksjoner. Blant annet sender dopamin beskjeder til deler av hjernen som kontrollerer bevegelser, regulerer oppmerksomhet og påvirker motivasjon. Noen voksne med ADHD har svært lave verdier av det enzymet som lager dopamin (dopa decarboxylase). Andre mennesker med ADHD synes å ha for mange stoffer som fjerner dopamin straks det er laget.

Arv
Vi ser at ADHD forekommer oftere i enkelte familier. De fleste barn med ADHD har minst en slektning med tilstanden, og omtrent en tredjedel av menn som har hatt ADHD, har barn med ADHD. Hvis den ene av to eneggede tvillinger har ADHD, har nesten alltid også den andre det.

Miljøpåvirkninger
Gravide kvinner som røyker, har økt risiko for å få barn med ADHD. Og misbruk av alkohol eller narkotika under svangerskapet, kan dempe aktiviteten til de nervecellene som lager dopamin. Dessuten viser det seg at gravide kvinner som er utsatt for bestemte giftstoffer (eks. dioksiner, PCB) har større sjanse for å få ADHD.

......

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser


Quiz: Hva vet du om dine forbrukerrettigheter?

Du blir stoppet av en treningskjede som lover deg fri trening ut mai. Når du kommer hjem ser du at det er 12 måneders bindingstid på avtalen og den koster totalt 7500 kr i året. Du angrer på kjøpet, hva gjør du?