Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ME, hva slags rettigheter har jeg hos NAV?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ME og nærmer meg min attende bursdag. Jeg klarer ikke skole, og ha en jobb er helt uaktuelt atm, men jeg har fortsatt lyst til å være litt uavhengig av foreldrene mine. Hvilke rettigheter og muligheter har jeg når det kommer til NAV og sånn? Jeg har vært syk siden 2011, og det er lite sannsynlig at jeg kommer til å bli frisk snart, siden jeg ikke har blitt noe bedre de siste 3 årene. Jeg lurer også på om det er mulig å ta trafikalt grunnkurs hjemme? Jeg orker desverre ikke å ta det på en trafikkskole. PS. Mitt sosiale liv er pretty much ikke eksisterende, hvordan kan jeg endre det når jeg er en introvert og ikke har energi til å dra til byen og sånn? Jeg er sytten og singel, ikke akkurat moro.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger fra du er 18 år. Arbeidsevnen din må være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber på grunn av sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden. Klikk på lenken over for å lese mer om stønaden.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (88 370,-). Det vil si 176 740 kroner i året, før skatt.

Sammen med selve søknaden, så må det legges ved en legeerklæring, og skjema for egenvurdering. Du må også registrere deg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14. dag.

Når det gjelder mulighet for å ta trafikalt grunnkurs hjemme, så må du ta kontakt med lokal trafikkskole og høre med dem om dette er mulig eller ikke.

Jeg synes det er veldig flott å lese at du ønsker endringer i situasjonen din! Jeg tror med det at du er i gang med å gjøre endringer i livet ditt. Du ønsker å bli mer sosial og få mer energi. Ettersom du har fått en diagnose som sier at du har ME (Myalgisk Encefalopati), har du vært hos en lege som er spesialist på ME eller CFS (Chronic fatigue syndrome). Det er veldig lurt å få hjelp av denne legen til å legge en plan for både din fysiske og psykiske helse fremover. Nå har du vært syk i to år av ditt liv. I den store sammenheng er det kanskje ikke så veldig lenge, men akkurat nå er det en stor del av livet ditt, og det er sannsynligvis en ganske altoppslukende situasjon du er i. Legen din kan følge deg jevnlig, for eksempel annenhver uke. Legen kan også henvise deg til psykolog da det kan være nyttig for deg å jobbe med din psykiske helse samtidig da den også påvirkes av din fysiske helse. Sammen kan dere sette dere kortsiktige og langsiktige mål for din fremtid. Legen kan også hjelpe deg å finne ut hor du skal sette grense for hva du orker i hverdagen og ikke. Det er viktig å prioritere ting som gir de energi i større grad enn ting som tapper deg for energi. Litt avhengig av hvor i landet du bor kan du også benytte deg av gruppetilbud som finnes på de ulike sykehusene. Der kan du kanskje treffe mennesker i samme situasjon som deg. Bruk menneskene rundt deg til å bli bedre. De er glade i deg og ønsker også at du skal bli bedre! 

Lykke til!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no 

www.nav.no 

og 

helsesøster Camilla

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser