Hopp til hovedinnholdet

Har hatt masse problemer i livet mitt og trenger råd om hva jeg kan gjøre. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år og har hatt masse problemer i livet mitt som liten og nå som jeg er blitt litt eldre. Jeg har noe som kalles for "dysmeli"og mangler begge beina mine. dette har vært et STORT problem for meg lenge og har fortsatt masse plager med det. Jeg føler meg så annerledes og at ingen bryr seg om meg fordi jeg mangler to bein, det er akkurat som jeg er usynlig for folk. "Ingen liker meg" er det jeg går rundt å tenker på hver eneste dag. dette har gått utover det jeg spiser. Bare på 1 måned gikk jeg ned 10 kg og alle sier jeg er så utrolig tynn, men jeg ser det ikke selv, jeg føler meg MEGA tjukk og vet ikke hva jeg skal gjør med dette. Kan dere hjelpe meg med dette. Har så utrolig mye nytte av å få vite hva dere mener jeg bør gjøre. Håper det kan hjelpe. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har dysmeli, at du har slitt mye med dette og at du har mange negative tanker om deg selv. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må være lei og fortvilet nå, og at det må være vondt for deg å streve med de negative tankene og følelsene du skriver om. Jeg synes det er bra at du har delt det du strever med til oss og at du ønsker å finne ut hva som kan hjelpe deg. 

Alle opplever negative tanker hver dag, men noen ganger blir disse tankene sterkere og tar mer tid og energi. Mange merker også at de strever med tanker som påvirker selvtilliten og selvfølelsen, noe som kan gjøre at man blir mer trist, lei og usikker. Mange ungdommer vil nok kjenne seg igjen i dette, og jeg tror mange ungdommer med funksjonshemming kan tenke mye på dette og føle på at de skiller seg ut fra andre. Det kan være litt tunge tanker og følelser å ha i ungdomstida.

Det som kan være til hjelp, er å finne ut av og sortere litt i de negative tankene som kommer. Jeg synes det høres ut som du allerede har lagt merke til det og at du har gode refleksjoner rundt tankene dine. Det er slik at vi ofte har stor tro på tankene våre, og hvis vi får en negativ tanke kan vi få følelsen av at tanken forteller sannheten. Negative tanker kan ofte være urealistiske, og hvis man tør å la de komme, kan man finne ut at de ikke forteller sannheten. Et eksempel på dette er at når du tenker "ingen liker meg", betyr ikke det at dette stemmer, det var bare en negativ tanke som dukket opp i hodet ditt. Med litt trening, kan man klare å stille litt spørsmål ved de negative tankene.  Da vil du kanskje klare å finne andre, mer nøytrale og positive tanker som er mer sanne. Dette er vanskelig i starten, så vær litt tålmodig med deg selv og prøv deg litt fram. Jeg legger ved noen artikler under som jeg tror kan ha mer forklaring på dette og gode råd om hva du kan gjøre.

For mange er det også til hjelp å snakke med noen om de negative tankene og bekymringene, det er ikke alltid så lett å forklare hvordan man har det til andre, men vi vet at det er lurt å få det ut. Jeg synes det høres ut som du har det tungt i hverdagen nå og at det er mye du strever med, kanskje er det vondt for deg å bære på det helt alene? Da kan det være litt godt å få delt det med noen, få sortert i tankene og få litt mer støtte i hverdagen.

Er det kanskje noen venner eller noen i familien du kan snakke med dette om? Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor.  Jeg vet at noen som har dysmeli, synes det kan være fint å få møtt andre ungdommer som er i samme situasjon og som kanskje kan forstå hvordan man har det. Hvis det er noe du kan tenke deg, kan du spørre helsesøster eller fastlege, de kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du kan komme i kontakt med andre ungdommer. 

Håper dette svaret var til hjelp for deg. Husk at du er en viktig og verdifull person, og ta godt vare på deg selv. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva du som har nedsatt funksjonsevne selv kan gjøre

Person med asrma (colourbox.com)

Å være funksjonshemmet blant mange ikkefunksjonshemmede kan være krevende og oppleves vanskelig. Men med litt innsats og egne ressurser kan situasjonen ofte bli mindre utfordrende.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser