Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tentativ aspergers syndrom. I barndommen fikk jeg god hjelp i skolen. Nå har jeg flyttet hjemme fra. Føler nå at jeg har store problemer med angst og har blitt stille og innesluttet. Kan jeg har rett til å få hjelp med å takle hverdagen  på egenhånd?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Heisann Jeg har tentativ aspergers( ble aldri utredet, men ville fått den om de hadde utredet først og fikset hjelpetiltakene etterpå.). Gikk til spesialpedagog i nesten fire år, og hadde mye utbytte av det, men kom til en skole hvor de gjorde alt riktig, og trengte derfor ikke å fortsette der og da. Tingen er at jeg nå har flytta hjemmefra, løst lagt opp skole, store krav til å fikse det sosiale på egenhånd, og hverdagen er alt for gele for meg. Så spørsmålet er: Kan jeg ha rett på å få hjelp med å takle den nye hverdagen? Jeg har prøvd selv, men føler ikke jeg mestrer det, og blir veldig stille og innesluttet, uten at jeg egentlig ønsker å være det(jeg er egentlig veldig utadvent), og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Rådgiver og læreren min kan gjøre noe, men til syvende og sist står jeg fremdeles alt for ustøtt, og får store problemer med angst og problemer med å få venner. Sist var jeg jo barn og(12-16), mens jeg nå er 20, så jeg vet jo ikke hva det har å si heller.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Nå når du har flyttet hjemmefra er det helt naturlig at du kan ha behov for hjelp når du har Aspergers syndrom. Det skal være gode muligheter for å få hjelp. Du skriver at du ikke har fått diagnosen av en lege eller psykolog. Hvis jeg forstod deg rett så var det ikke behov for å stille en diagnose da du allikevel fikk den hjelpen du trengte på skolen. Men du mener at du allikevel har Aspergers syndrom.

For å få den hjelpen du trenger nå når du er voksen, er det viktig med en utredning. Det er enten en lege eller psykolog som vil hjelpe deg slik at du får en grundig utredning og de rette tiltakene blir igangsatt. Du anbefales å snakke med din fastlege slik at du blir henvist til DPS (Distriktspsykiatrisk senter).

DPS vil kunne hjelpe deg med din angst og innesluttethet. DPS vil også kunne sette i gang med den hjelpen du trenger for å klare deg i hverdagen.

Hvis du ønsker å snakke med noen om hvilken rettigheter du har så kan du ringe til Rettighetssenteret tlf 96622760.

Det er en lege eller psykolog som må uttale seg om hvilken rettigheter du kan få. Uten en slik uttalelse oppnås ingen rettigheter.

Ta kontakt med fastlegen i første omgang.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Har du spørsmål om rettigheter knyttet til nedsatt funksjonsevne?

Logo til Funksjonshemmedes fellesorganisasjon

Rettighetssenteret er et rådgivnings- og kompetansesenter i rettighetsspørsmål som gjelder nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom. Her kan du blant annet få hjelp med dine bolig-, arbeids-, tilgjengelighets- og helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser