Hopp til hovedinnholdet

Jeg er overfølsom for lyder, hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål om noe som jeg hadde lyst til at dere kunne kanskje svare på og sånn. Jeg sliter kjempe mye med lyder. Jeg bor med familien min og Storebroren min er rett siden av meg. Han spiller spill med vennene sine og roper og ler kjempe høyt! Han gjør det mens jeg skriver nå og det er helt forferdelig!. Hver gang han ler og roper eller bare snakker så blir jeg helt gal! Samme med Moren min. Hun lager lyder med munnen hennes som tung pusting og tygger tyggegummi kjempe høyt! Jeg klarer ikke å holde ut med sånne lyder og hvis jeg spør henne om å ikke tygg tyggegummi eller ikke bit negler blir hun kjempe sur. Når jeg hører sånne lyder føler jeg meg lei meg, pulsen min går opp, jeg begynner å svette og begynner nesten å gråte Jeg er redd jeg kommer til å bli gal vis jeg fortsetter og høre lydene. . Hva er det med meg? Jeg håpte kanskje dere visste om dette er en sykdom eller noe sånt fordi dette ødelegger livet mitt. Og jeg har prøvd å si dette til moren min menhun blirsur

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no. Jeg forstår at du er frustrert om du opplever at du er overfølsom for lyder og andre rundt deg ikke helt forstår deg. Det er slik at noen mennesker er mer følsomme enn andre og en har flere betegnelser på dette. 

På nettsiden til tinnitustips.no sto denne forklaringen, og den kan kanskje være litt til hjelp for deg?

"Når lyder medfører et sterkt ubehag hos deg, men ikke hos de andre, er du lydoverfølsom. Legene bruker gjerne ordet hyperakusis (overfølsom hørsel). Psykologene foretrekker som regel ordet fonofobi (frykt for lyder). Men andre ord brukes også, f.eks. lydømfintlighet, lydallergi, misofoni, og nedsatt lydtoleranse.

Det finnes 2 hovedtyper av lydoverfølsomhet: Den ene har å gjøre med styrken på lyden, altså hvor kraftig lyden er. Vi kan kalle denne for hyperakusis (overfølsom hørsel). Den andre har med hva slags lyd det er, f.eks. lyden av en buss. Vi kan kalle denne for fonofobi (lydskrekk) eller misofoni (lydhating). Her trenger ikke styrken å spille noen stor rolle. Det vesentlige er hva lyden innebærer, altså hvilken betydning den har for underbevisstheten og bevisstheten din." Er dette noe som du kjenner igjen?

Det er også slik at en kan oppleve seg mer følsom i perioder en er stresset og sliten, mens en i andre perioder tåler mer lyd. Hvordan har du det for tiden? Er det ting som stresser deg, eller gir deg bekymringer? Hvis det er tilfelle, bør du oppsøke noen som kan hjelpe deg. Vi har en oversikt over gode hjelpetjenester her som jeg anbefaler deg å se på.

For det betyr ikke at du blir gal, eller er gal, men du må kanskje lære deg måter å beskytte deg selv? Da kan bruk av ørepropper være et hjelpemiddel i noen situasjoner. I tillegg vi jeg anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Da kan helsesøster på skolen eller fastlegen din være en du kan ta dette opp med. 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser