Hopp til hovedinnholdet

En nabo er litt skremmende. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nettopp flyttet inn i en kommunal bolig i ei lita bygd. Jeg bor rett ved et sykehjem, og det bor folk med psykisk utviklingshemminger rundt huset vårt. Det er spesielt en mann som er litt skremmende. Han følger etter meg hvor enn jeg går, og så fort jeg er ute av døra så løper han mot meg og tar på meg og prøver å gi meg klemmer. Jeg synes dette er ekstremt ubehagelig at han er så på, og sliter med å forstå hva han sier. Han sitter i vinduet og ser på huset vårt hele tiden.Hva skal jeg gjøre når jeg synes dette er så ekstremt ubehagelig? Tør liksom ikke å si at han må gå, fordi han er veldig brutal i kroppsspråket.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke greit å ha en nabo som oppfører seg skremmende. Du beskriver at det er vanskelig for deg å sette grenser for hvor fysisk nær deg han får være, og at du føler at han overvåker deg.

Ut fra det du skriver tenker jeg at han sannsynligvis ikke er farlig. Men han er tydeligvis svært opptatt av deg. Kanskje han ikke forstår hvordan oppførselen hans kan oppfattes av andre? Kanskje du bør hjelpe han å forstå? 

Tror du at du klarer å si til han at han må spørre først hvis han vil ha en klem eller ta på deg? Kanskje det ikke er mulig å få han til å forstå hvordan du opplever han, og kanskje han trenger helt tydelige og klare regler?

Det kan også være lurt å snakke med noen som jobber der han bor. Kanskje de kan hjelpe deg å sette grenser og forklare hvorfor han oppfører seg sånn som han gjør. Når man er psykisk utviklingshemmet så kan man oppføre seg på en umoden måte selv om man har en voksen kropp. Grunnen til dette er at hjernen har utviklet seg på en annen måte på grunn av en skade eller sykdom.

Sannsynligvis vil han deg ikke noe vondt. Den oppførselen du beskriver er ikke så uvanlig for voksne med psykisk utviklingshemming, selv om ingen er like. Kanskje han synes du seg fin og snill ut, og at han vil bli mer kjent med deg? Eller kanskje han har fått litt dilla på deg av en eller annen grunn? Hvis du blir kjent med han blir det kanskje lettere å være tydelig overfor han hvor grensene dine går. Prøv å bestem deg for hva du kan si eller gjøre neste gang du opplever at kommer for nære. Prøv gjerne å vink og smil til han når han kikker på huset ditt fra vinduet sitt. Hvis han kommer for nære kan du si "stopp" eller "slutt" på en litt streng måte.

Hvis dette blir for vanskelig for deg, bør du få hjelp av en voksen å ordne opp. Les også artikkelen jeg har lagt ved som handler om å sette grenser for seg selv.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser