Hopp til hovedinnholdet

Har CP og problem med inkontinens (tisser på seg) ved alkohol. 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg vet ikke om dette er det det riktige stedet og stil mitt spørsmål i. Men jeg prøver av like vel. Jeg har en let CP i bena mine. Så jeg bruker rullestol. Jeg tisser meg ut når jeg drikker noe med alkohol. Så jeg drikker veldig lite. For det skal ikke så mye til før jeg tisser på meg. Bare jeg tar 1 øl eller et glas med vinn. Eller noe anet. Jeg er nå inne i russe tiden med 3 kamerater. Blir det sikkert lit mer alkohol. Men jeg vil ikke gå hele russe tingen uten og drikke lit. Jeg har hvordert og skaffe bleier. Men ganske pinelig det da. Jeg tisser meg ikke ut til vanlig. Bare i for binelse med alkohol. Hva vil du råde meg til og gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skjønner at dette kan være utfordrende. Alkohol gjør at kroppen skiller ut mer vann, og de fleste må tisse mer når vi drikker. Dette er altså normalt. 

Hos deg som har CP, kan det være alkoholen som «bikker det over», slik at du kun tisser på deg når du drikker. Jeg skjønner godt at du har lyst til å drikke alkohol slik som kameratene dine. Det at man har en funksjonsnedsettelse, skal jo ikke bety at man ikke kan gjøre normale ting!

Jeg har dessverre ingen veldig gode «medisinske» råd. Å bruke bleier er jo en ide. Da bør man skifte ofte og passe på at det ikke synes. Det er jo faktisk mange jenter (uten sammenligning for øvrig), som går med store bind fordi de blør mye under mensen. Og mange jenter har lært seg triks med å skjule både synlige bind i trusen (vide og lange gensere) og å skjule når de må skifte bind (å ikke vise nytt bind, ikke vise avfallet/det brukte bindet, pakke det godt inn i søppelet osv). Så det går nok an å bruke bleier også, å skjule det. 

Ellers kan du kanskje finne gode tips på nettsider for de med CP (brukersiden) eller ved å kontakte andre unge med CP? Jeg ser at CP-foreningen f eks har likemannsarbeid, og at de også har noen mannlige ungdomskontakter? Kanskje du kan spørre dem hvordan de løser dette? 

Ellers kan du ta dette opp med fastlegen din (eller lege som følger deg). 

Alt godt, og ønsker deg en god russetid!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Hva du som har nedsatt funksjonsevne selv kan gjøre

Person med asrma (colourbox.com)

Å være funksjonshemmet blant mange ikkefunksjonshemmede kan være krevende og oppleves vanskelig. Men med litt innsats og egne ressurser kan situasjonen ofte bli mindre utfordrende.

Les mer

Hva betyr det å ha en funksjonsnedsettelse?

Gutt i rullestol spiller gitar (colourbox.com)

Mange tenker på rullestolbrukere når de hører ordet funksjonsnedsettelse eller funksjonshemming. Men funksjonsnedsettelser kan være både fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske. Alle personer uansett funksjonsnedsettelse har rett til å delta i samfunnet på lik linje med andre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser