Hopp til hovedinnholdet

Finnes det jobb for en med funksjonshemming og hvordan finne ut hva jeg er?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en sjelden diagnose og lider.. folk i klassen pleier å spørre mange spørsmål. I friminuttene spiller de noe jeg ikke kan være med på, så jeg ender opp alene. Snart skal vi på tusenfryd og alle spørr meg «skal du være med?». Jeg har en søster med samme diagnose og det gjør at foreldrene mine skilte seg. Jeg lurer på om det finnes noen jobb for en med funksjonshemning, fordi vi sliter litt med penger. Jeg tror også jeg har personlighetsforstyrrelser og lirer på hvordan jeg kan finne ut hva jeg er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår at dette blir vanskelig for deg. Det er trist og vondt og kjenne seg utenfor og alene og det er ikke alltid like lett eller greit å svare på spørsmål om seg selv og egen funksjonshemming. De i klassen din virker nysgjerrige på deg og vil gjerne vite litt mer. Det behøver ikke å være negativt. Kanskje spør de for å kjenne til hvordan det er for deg og hva de kan gjøre for at du skal ha det bra? Jeg synes det er bra at de inkluderer deg og spør om du vil være med på Tusenfryd. Jeg tror ikke det er noe vondt i det, men heller at de gjerne vil ha deg med. 

Det kan være ok å få eksempelvis helsesøster til å si noe om diagnosen din for klassen. Så slipper du å svare på alle spørsmålene gang på gang. Du kan enten være med når helsesøster er på besøk (og da har du jo sjansen til å si noe selv også) eller du kan avtale med lærer og helsesøster at du tar fri den timen. Snakk med kontaktlæreren din om dere kan få til dette i klassen din. Jeg tror det vil være veldig ok for deg!

Så klart det finnes jobber for ungdom og voksne med funksjonsnedsettelse/hemming! Jeg vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen, så kan dere undersøke hva som kan være aktuelt for deg å sikte deg inn på når du skal over i videregående skole. 

Jeg vet ikke hva som gjør at du tenker at du har personlighetsforstyrrelser, men jeg antar at du kanskje kjenner deg ustabil i humøret og kanskje også kommer lett i krangel med de rundt deg. Det kan i så fall være mange årsaker til det, og nå er du også midt i puberteten som gjør hode og kropp veldig ubalansert og litt i opprør. Men for å svare deg på spørsmålet ditt, så er det BUP som utreder for personlighetsforstyrrelser. For å få hjelp derfra må fastlege, Barnevern eller psykolog henvise med alvorlig bekymring for og/eller mistanke om psykiske lidelser.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg ta en titt på de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva betyr det å ha en funksjonsnedsettelse?

Gutt i rullestol spiller gitar (colourbox.com)

Mange tenker på rullestolbrukere når de hører ordet funksjonsnedsettelse eller funksjonshemming. Men funksjonsnedsettelser kan være både fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske. Alle personer uansett funksjonsnedsettelse har rett til å delta i samfunnet på lik linje med andre.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser