Hopp til hovedinnholdet

Funksjonshemmede og seksualitet

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei hvordan kan en som ikke kan bruke armer og bein men er klar i hodet få brukt sin sexsualitet hvis personen ikke har en samboer? Har de som jobber rundt personen lov til å hjelpe? Takk

Besvart 05.10.2018 11:55
 

Svar
Hei jente 20 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Vi er to svarere her; jurist og sexologisk rådgiver. 
Juristen skriver dette: 
Jeg forstår deg slik at du lurer på om helsepersonell/assistenter har lov til å hjelpe en fysisk funksjonshemmet person mtp. onanering.
Funksjonshemmede har rett til et seksualliv. 
Helsepersonell/en assistent kan ikke onanere vedkommende, men de skal legge til rette for at personen kan onanere på egen hånd, f.eks. ved å finne frem hjelpemidler og forlate rommet. De kan også gi opplæring hvis det er behov for det.
Sexologisk rådgiver skriver dette:
Som du ser er det ikke lov å gi direkte assistanse, onanere en som ikke kan bruke armer og ben, men å legge til rette for det. Det kan innebære å plassere hjelpemiddelet mot kjønnet og slå det på, slik at hjelpemiddelet når der det skal. Dette er en intim handling, men noe helsepersonell gjør hver dag, i andre sammenhenger. 
Du har rett til gratis seksualtekniske hjelpemidler.  NAV skriver; "Bruk av seksualtekniske hjelpemidler har med personlige og intime forhold å gjøre. Derfor benyttes ikke vanlig saksgang med søknad og vedtak. En lege bestiller det seksualtekniske hjelpemidlet direkte fra leverandør, som sender hjelpemidlet til legen eller hjem til deg. Alle autoriserte leger i Norge kan bestille seksualtekniske hjelpemidler. I en del tilfeller kan det likevel være nødvendig å oppsøke sykehusavdelinger med spesialister i gynekologi, urologi og nevrologi eller privatpraktiserende spesialister med tilsvarende kompetanse for å få tilstrekkelig veiledning og hjelp. Legen må selv vurdere om egenkompetansen er tilstrekkelig for å gi hjelp og veiledning.

Les mer i rammeavtalen for seksualtekniske hjelpemidler."

Se også her for mer informasjon og bestillings skjema. Hvis du skal bestille noe som er utenfor listen, må fastlegen ha godkjenning fra NAV i forkant av bestillingen.  

I og med at man trenger denne hjelpen for å nyte god seksualitet, skal det legges til rette for det. Hvis du bor på institusjon, har du sannsynligvis en primærkontakt. Kan du snakke med denne om dette? Primærkontakten kan informere resten av helsepersonellet der du bor, etter avtale med deg. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise til utskrift/skjermbilde av det du har krevet og svaret her. 
 

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

 

Hilsen juristen og spesialist sexologisk rådgivning (NACS), Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksualitet og nedsatt funksjonsevne

To stykker i en seng (colourbox.com)

Alle har rett til en god og trygg seksualitet. Seksuell nytelse og -funksjon kan påvirkes av en funksjonsnedsettelse. Prat om seksualitet og søk kunnskap slik at funksjonsnedsettelsen ikke blir til hinder for en god seksualitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser