Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde læreren som tok kvelertak på meg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 18 år,jeg har en funksjonsnedsettelse.Jeg er ferdig på skolen nå. Når jeg gikk på barneskolen så hadde jeg en lærer som var ganske streng mot meg og en annen elev.Læreren tok meg rund halsen som kvæletak,kløyp meg,ganske ubehagelig,jeg måtte balansere på en bom og mistet balansen så jeg ble blå nedentil for jeg fikk bommen midt i mellom skrittet,var på legevakten,men han bare fortsatte enda foreldrene mine tok opp dette.Men da foreldrene mine tok dette opp så tok dem barneværnet på oss men brukte andre ting som sosialisering og det som hadde med skolen fordi at foreldrene mine la seg opp i dette med balansen.Så er det mulig og annmelde dette?

Besvart 26.06.2019 16:13
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Melde læreren til politiet
Det er ikke greit at læreren tok kvelertak på deg eller kløp deg. Hvis du ble skadet fysisk eller psykisk, kan det ha vært straffbart fra lærerens side. Det har slik jeg forstår det gått noe tid nå, og det straffbare forholdet kan dermed være foreldet. Det vil si at læreren likevel ikke kan straffes. For en kroppskrenkelse er foreldelsestiden 2 år. Du kan lese mer om foreldelse her.  

Har du skriftlig bevis eller vitner på at læreren tok kvelertak på deg? Måtte du til legen?

Gjerne snakk med en advokat for å høre om mulighetene for å vinne en sak om dette. Advokaten kan også hjelpe til å vurdere om saken bør bli en straffesak eller en sivil sak der du krever erstatning fra kommunen. 

Det at du slo deg stygt i gymtimen, vil antakelig ikke bety noe i denne saken, med mindre læreren brukte tvang og dette kan bevises.

Fri rettshjelp
Du kan sjekke om du fyller krav til fri rettshjelp. Da blir det billigere å ha advokat. Les mer her.

Hva med læreren?
Jobber denne personen fortsatt på skolen? Vet skolen om hva som skjedde den gangen? Hvis ikke, er det viktig at rektor får vite hva som foregikk. Gjerne skriv dette i et brev til rektor. Det er viktig at ikke noe slikt skjer igjen, og dette er rektors ansvar. Hvis rektor ikke tar saken seriøst, kan du varsle kommunen der skolen ligger.

Noen å snakke med
Har du noen å snakke med om det som skjedde og hvordan du har det? Gjerne ta det opp med fastlegen, en psykolog eller noen andre du stoler på hvis du har behov for å snakke.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser