Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år og hadde en kjæreste på 15 år som gjorde det slutt for 5 uker siden (da var jeg 17 år). Jeg oppdaget at hun såv rundt og ble så lei meg at jeg nesten begikk selvmord. I dag har jeg fått vite at hun er gravid. Jeg vil ikke ha kontakt med henne eller barnet. Hva kan jeg gjøre?

Annet 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg var i et forhold, for 5 uker siden slo hu opp etter jeg oppdaget hun såv rundt, i dag fikk jeg beskjed fra vennina hennes at exen min var gravid og det var min unge. grunden vennina sa det var fordi jeg ikke tok bruddet så godt og kuttet så si all kontakt, jeg nesten begik selvmord. for 1 uke siden fik jeg meg ei ny dame, som jeg møter på en daglig basis (fprhold til 1-2 ganger i månden, pågrund av distansen med exen), uansett så exen min er gravid og de skal ver min, men jeg vil ha ingenting med exen min og gjør og eller ikke ungen (hadde de ikke vert for brudet ville jeg ha vert i livet til ungen) Hva kan jeg gjøre? jeg vil ikke åpne kontakten med exen min, jeg vil eller ikke si det til min nåværende kjæreste. jeg er 18 min ex er 15 (snart 16) ja jeg vet hun er under sexuel lavalder (jeg var 17 når vi var sammen) bruddde jedde 2 dager før bursdagen min, Takk i forveien

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mann 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det er svært forståelig at du nå er fortvilet og føler deg maktesløs. Du kjenner trolig på en stor redsel da du mulig skal bli far til et barn som du ikke ønsker. Saken blir ytterligere verre av at barnets mor er en person du nå  misliker sterkt. I det du skriver er det flere dilemmaer. Det første jeg tenker er at du har blitt kraftig såret av hennes oppførsel. Hvis det du skriver -at hun såv rundt- betyr at hun var utro mot deg så betyr det også at sjansen er mindre for at det faktisk er ditt barn. Hvis hun har sovet hos en annen gutt betyr ikke det nødvendigvis at hun var utro. Det kan ha vært praktiske årsaket til at hun valgte å overnatte. Velger hun å bære frem barnet så kan du be om å få sjekket om du er den virkelige faren til barnet. Du har kun hørt rykter fra en venninne om at hun er gravid. Du kan ikke være sikker på at det stemmer før du har snakket med jenta selv. Det vil være å anbefale at du spør henne direkte om dette stemmer. Det er vanlig å ta abort hvis man er gravid som 15 åring. Det er derfor små sjanser for at du faktisk blir forelder nå. Hør med henne om hun tenker å beholde barnet hvis det stemmer at hun er gravid. Hvis det stemmer at hun er gravid så husk at hun også er i dyp krise. Hun er selv et barn og må forsøke etter beste evne å mestre sin nå alvorlige situasjon. Som 18 åring står du sterkere rustet til å klare og takle konsekvensene av dine handlinger. Husk at dere begge trenger nå omsorg, støtte og hjelp.

Da du nå er veldig lei deg og sint på denne jenta så er anbefalingene å ta tiden til hjelp. Du trenger å få kontroll på dine følelser. Det er viktig å bygge din egen selvfølelse opp igjen etter å ha opplevd utroskap. Du skriver at du har fått deg en ny kjæreste. Om du skal fortelle om situasjonen er ikke helt opplagt. Enkelte ting er helt okay at forblir privat. Om din tidligere kjæreste bestemmer seg for å beholde barnet og ikke tar abort da stiller saken seg annerledes. En mann har ansvaret på lik linje med kvinnen å beskytte seg mot et uønsket svangerskap. Det er kvinnen som bestemmer om hun vil beholde barnet. Hvis din tidligere kjæreste velger å beholde barnet så blir du ansvarliggjort økonomisk. Vel og merke om moren forteller at du er faren og at tester viser at dette stemmer. Din tidligere kjæreste er for ung til å ha ansvaret for et barn på egenhånd. Hennes foreldre kan påta seg ansvaret så lenge hun er umyndig. Blir det utfordringer rundt hvem som har foreldreansvaret vil barnevernet bli koblet inn i saken for å sikre barnet tilstrekkelig omsorg. Det som gjør saken ytterligere komplisert er at hun var under 16 år når dere hadde seksuellkontakt og du var over 16 år. Dette er ikke lov i Norge. Dette lovverket er laget for å beskytte mindreårige da de ikke er nok modne fysisk eller mentalt til å ta gode valg for seg selv. Din tidligere kjæreste har mulighet for å anmelde deg til politiet i forhold til dette. Det er viktig at du fremover sørger for at du forholder deg riktig etter lovverket. Din sak vil svekkes hvis du ikke tar hensyn til dette videre. Hvis din nye kjæreste også er under 16 år så anbefales du til å ikke ha seksuellomgang med henne. Hvis hun er over 16 år og dere har samleie så anbefales du å bruke kondom slik at du ikke igjen havner i en slik situasjon. Det er bare du som kan ta ansvar for ditt liv.

Du skriver at hvis dere hadde vært et par så ville du ha deltatt i omsorgen for barnet. Det er modent av deg å ville påta deg ansvar for et barn selv om du kun er 18 år. Slik situasjonen er nå ønsker du verken kontakt med jenta eller barnet som mulig blir født. Anbefalingene er at du lar følelsene dine roe seg. La det gå noen uker. Etter hvert skal du tenke på barnet som et selvstendig individ. Et barn trenger å føle seg ønsket og elsket av mor, far, besteforeldre og øvrig slekt. Et barn trenger god omsorg, oppdragelse og trygghet. Din bitterhet over hva moren gjorde mot deg bør du etter hvert legge til side. Du bør hold fokuset på hva du kan gi barnet av varme og kjærlighet. Det inkluderer også at dere foreldre viser respekt for hverandre og klarer å holde en vennskapelig tone. Dette har mange klart før deg så dette er ikke en umulig oppgave. Det du nå i første omgang trenger er noen å snakke med. Har du foreldre som du kan få støtte av? Hvis ikke kan helsesøster være en god samtalepartner for veiledning og råd videre. Kontakt gjerne helsestasjon for ungdom. Amathea er en organisasjon som gir råd i forhold til ikke planlagte graviditeter. Her kan du også ringe for å få hjelp. Telefon nummer er 81532005.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet