Hopp til hovedinnholdet

Ble voldtatt, gravid?  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hallo. Eg blei voldtatt av ein venn som e litt eldre enn mg. For omtrent 2 uker siden. Eg har virkelig ikkje lyst å snakke om d m noen, men problemet mitt e at eg lure på om eg kan verr gravid. Han brukte ikkje kondom når han gjor d på mg. Og eg merke at eg e kvalmen, men har ikkje spydd. Mensen sko ha komt mandag forrige uke, men har ikkje d... Og eg blir veldig fort sliten, og brystene e ømme, men ikkje heilt vonde då. E d ein mulighet for at eg e gravid, og ka ska eg gjørr visst eg e d?! Eg vil ikkje at foreldrene mine ska få vite at eg blei voldtatt eller at eg e gravid når eg e 15 år. Kor kan eg få tak i graviditetstest, uten at någen får vite d liksom? Og eg Ane virkelig ikkje ka eg ska gjøre visst eg e gravid?!?!?!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Ja, du kan være gravid. Vanligvis får man ikke tegn på graviditet før det er gått noen uker. Det kan være at det er menstruasjonen som kommer. Da kan brystene bli ømme. Kvalmen og trøttheten kan være en reaksjon på voldtekten. Menstruasjonen kan utebli på grunn av stress. 
Du må gå til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for å avklart om du er gravid eller ikke. Hvis du er gravid kan helsepersonellet hjelpe deg.
Det er tilfeller der legen velger ikke å informere foreldrene om ungdommens helsetilstand, når det foreligger grunner som bør respekteres, selv om ungdommen er under 16 år. 
Ungdommen kan være redd for foreldrenes reaksjon hvis de får kjennskap til det som har skjedd. Selv om foreldrene blir overrasket, fortvilt eller sint vil de aller, aller fleste foreldrene hjelpe ungdommen sin.
I ditt tilfelle har du vært utsatt for et seksuelt overgrep av en eldre gutt. Det er straffbart.
Du ville ikke ha samleie. Det er altså ikke din skyld! Når man opplever overgrep kan man føle skam for det som skjedde. Kanskje skulle man ikke ha vært der man var, kanskje hadde man drukket alkohol/var påvirket, kanskje utforsket man seksualitet frivillig til å begynne med. Selv om man var et sted man ikke burde vært, selv om man hadde drukket alkohol/var påvirket og selv om man utforsket seksualitet til å begynne med frivillig, skal et nei respekteres! Uansett tilstand og omstendigheter var det et seksuelt overgrep og det er overgripers skyld, ikke din!
Hvis gutten er 16 år eller eldre enn 16 år hadde han ikke lov til å ha seksualitet med deg, selv om du hadde villet. Det er den som er eldst som har ansvaret for å sikre at man ikke utforsker eller har seksualitet, når den andre er under 16 år.
Snakk med helsepersonell så snart du kan! Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. 
Jeg håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet