Hopp til hovedinnholdet

Har de angrepille på helsestasjonen? Hvor får jeg tak i de og prisen?Hvordan fungerer de?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Får man tak i gratis angrepille på helsestasjonen? Har hørt det og vil vite om det er sant. Mange av vennene mine sier at man bare kan få tak i det på bensinstasjoner? Men hvor fås det og hva koster det? Hvordan fungerer det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er sjelden at helsestasjon for ungdom har angrepiller/nødprevensjon til utdeling.

Er du under 18 år er apoteket stedet du må oppsøke dersom uhellet er ute og du trenger nødprevensjon. Nødprevensjon kjøpes reseptfritt på apoteket og koster mellom 124 kroner og 230kroner. Det er ingen aldersgrense på kjøp på apotek, men i butikker og på bensinstasjoner er det satt en 18-årsgrense på kjøp.

NorLevo må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet og senest innen 72 timer (eller tre døgn). Det er en tablett du må ta.

En annen type nødprevensjon, kalt ellaOne, kan virke innen 120 timer (eller fem døgn). ellaOne fås kun kjøpt på apotek, og fås kjøpt uten resept. Dette er også en tablett. 

Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Anbefaler deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom, slik at du kan få informasjon om hormonell prevensjon. Det er anbefalt å bruke prevensjon, slik at det ikke er nødvendig med nødprevensjon ofte. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet