Hopp til hovedinnholdet

Jeg tok en early graviditetstest seks dager etter forventet mens. Den viste negativt, men kan jeg stole på resultatet siden jeg tok den etter forventet mens?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg tok en sånn early graviditets test seks dager etter forventet mensen. Det sto på pakken at testen skulle kunne se om du var gravid en uker før forventet mens, men jeg leste ikke det da jeg kjøpte den og tokk den altsa seks dager etter. har dette noe å si? testen viste at jeg ikke var gravid men kan det være feil med at jeg egt skulle ta den før og ikke etter? beklager for dårlig forklart. Jeg hadde sex for 4 uker siden tokk en angrepille, igjenn 2 uker etter og en ny angrepille. Hadde sex for en uke siden og samme dag som jeg egt skulle hatt mensen. er nå 7 dager forsinket med mensen, er dette vanelig med tanke på at jeg tokk to piller i samme sylkus? Leste at man bør vente seks dager etter sist samleie med å ta gravidites test, men testet jeg fortidelig? er det enda en mulighet for at jeg kan være gravid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du kan stole på testen, hvis den er tatt tidligst to uker etter siste samleie. Siden du hadde siste samleie for en uke siden bør du gjenta testen om en ukes tid. Når du har brukt nødprevensjon to ganger i løpet av samme menssyklus kan det føre til menstruasjonsforstyrrelser. Det vil si at mensen ikke kommer når den skal og du kan få litt uregelmessige blødninger en periode. 

Nødprevensjon / angrepille er kun ment å brukes i nødsfall og det er ikke anbefalt å ta to i samme syklus. Råder deg til kreve at partneren bruker kondom så lenge du ikke bruker hormonell prevensjon. 

En sånn early test hevder å kunne påvise graviditet tidligere enn andre tester, men er man blitt gravid vil den også påvise graviditet senere.

Alle graviditetstester påviser svangerskapshormonet Hcg som produseres i morkaken. En uke før forventet mens er nivået av dette hormonet så lavt at bare de mest følsomme testene kan påvise det. Verdiene av dette hormonet dobles hver andre dag fram til 10 - 12 svangerskapsuke for deretter synke litt, så holder det seg stabilt resten av svangerskapet. Etter forventet mens og resten av svangerskapet vil alle tester med andre ord gi positivt utslag på Hcg. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet