Hopp til hovedinnholdet

Jeg og mannen min har prøvd i ett år på å bli gravide. Vi skal til syden når jeg får mensen. Er det farlig å utsette mensen med Primolut om en er gravid?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg og mannen min (giftet oss da jeg var 18) har prøvd i ca 1 år på å bli gravide. Vi snakket sammen om at viss ikke spiren satt skal vi gå til legen etter sommeren. Men oppi alt dette graviditetsstresset bestillte vi oss en sydentur, såklart skal jeg få mensen da! er det farlig å gå på Primolut-N om en er gravid og ikke hvet om det? Viss jeg starter på Primolut-N og så får positiv test, skal jeg da bare slutte på tabelettene? Kan dette hormonet være farlig for fosterert? Ved å utsette mensen på denne måten, hvodan blir det da med syklussen? forskyver du den, eller kommer den i vanlig rute igjenn? Eler ender jeg opp med å ikke ane når jeg har eggløsning neste gang? hilsen usikker jente 20,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Primolut skal ikke brukes ved kjent eller mistenkt graviditet. I pakningsvedlegget til Primolut står det at det er kontraindisert. Høye doser kan gi maskulinisering av ytre kjønnsorganer hos jentefostre. 

Videre står det ved forskyvning av menstruasjon:
Den månedlige menstruasjonsblødningen kan forskyves ved å gi Primolut N. Denne metoden skal imidlertid bare brukes hvis du er sikret mot graviditet i behandlingssyklusen.
1 tablett 2-3 ganger daglig, dog ikke lenger enn i 10-14 dager. Behandlingen starter 3 dager før forventet menstruasjon. 2-3 dager etter siste tablett inntrer en bortfallsblødning som ligner en normal menstruasjon.

Graviditet må derfor være utelukket dersom du skal bruke Primolut. Det vil påvirke mensen og kan føre til blødningsforstyrrelser. 

Siden dere har prøvd et år på å bli gravid antar jeg det er viktig for dere. Men dere er unge så det blir litt opp til dere om dere skal ta en pause fra prøvingen. Tar du primolut bør du beskytte deg mot graviditet med kondom. Eller bare la mensen komme som normalt og bruke tampong når du skal bade. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet