SVAR
Besvart 03.11.2017 12:59:44
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det er ikke uvanlig at mensen er uregelmessig og sjelden de første årene etter at man fikk den. Egentlig kan mensen være uregelmessig hele puberteten, som du er i nå. Så dette kan være normalt hos deg, at du får så sjelden mens.
Men dersom man får forsinket mens, bør man sjekke seg for både kjønnssykdommer og graviditet, dersom man har hatt samleie. Det kan en teste seg for hos fastlegen eller på hos fastlegen eller på helsestasjon for ungdom.
Hos deg, som tidligere og fortsatt har hatt spiseforstyrrelser og har gått ned og opp i vekt, ville nok også tro at dette påvirker menssyklusen din. Hormonsystemene som styrer mensen, er svært påvirkelige for endringer i vekt og kosthold. Da er det viktig å holde en stabil vekt. Men erfaringsmessig kan det ta en stund etter en spiseforstyrrelse eller vektendring, før mensen stabiliserer seg igjen. Hvor lang tid dette tar kan jeg dessverre ikke si.
Det den utenlandske legen sa, har jeg vanskeligheter med å tro på. Det virker ganske useriøst, og jeg tviler på at en lege kan vite noe sånt etter å ha undersøkt deg kort eller én gang. Spesielt er at det at barnet ditt skulle få en sykdom, er vanskelig å forklare. Jeg tror rett og slett ikke at det stemmer! Og derfor trenger du ikke bekymre deg for dette.
Det kan jo likevel hende at du skulle fått en legeundersøkelse for denne uregelmessige mensen, spesielt siden du har en spiseforstyrrelse. Og har du hatt samleie, bør du også sjekke deg for kjønnssykdommer og graviditet!
Så bør du også ta fatt i det med spiseforstyrrelsen. Det finnes god hjelp å få. Du kan snakke medhelsesøster på skolen, eller de på helsestasjon for ungdom. Men jeg vil helst råde deg til å ta dette opp med fastlegen din, og få henvisning videre til fagfolk som kan hjelpe deg. Det er ikke godt å slite med slikt alene!
Jeg ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer