Hopp til hovedinnholdet

 Kan jeg ha det fulle ansvaret for barnet eller må barnefar betale bidrag?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lå med en kompis av meg (gikk på p-piller) men er blitt gravid. Jeg vet at å fortelle det til han vil lage et helvete og han kommer ikke til å støtte meg i å beholde barnet. Det jeg lurer på er om jeg kan ha det fulle ansvaret for barnet eller MÅ han betale barnebidrag osv?

Besvart 13.02.2018 22:05
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål!

Når du er blitt gravid er det ditt valg om du vil beholde barnet eller ta abort. Hvis du er litt usikker på hva du skal velge, kan du prate med fastlegen, helsesøster eller noen på helsestasjon for ungdom for å få veiledning. Du kan også kontakte Amathea hvis du trenger å prate med noen før du bestemmer deg. Men det er som sagt ditt valg, selv om barnefaren ikke er enig.

Hvis du oppgir kompisen din som barnefar vil han bli bedt om å erkjenne farskapet. Før farskapet er erkjent, enten ved at han skriver under på farskapserklæring eller ved DNA test har han ingen plikter eller rettigheter til barnet. Det offentlige vil ta kostnadene for en farskapstest dersom han ikke tar på seg ansvaret og skriver under erkjennelsen. 

Når dere ikke bor sammen vil du automatisk får foreldreansvaret. Han har rett til samvær med barnet. Jmf barneloven § 42 første ledd har barnet også en rett til samvær med begge sine foreldre.

Angående bidrag må den forelderen som ikke har barnet boende hos seg betale sin andel som barnebidrag til den andre. Les mer om det her på NAV.no.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er gravid, hva skjer med penger?

Gravid (colourbox.com)

Jeg har funnet ut at jeg er gravid, men hva skjer med penger? Får jeg støtte fra Nav? Hvor mye kan jeg regne med å få?

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet