Hopp til hovedinnholdet

Når er grensen for å ta abort?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hallo. JEg lurer på om hvor lenge du kan holde en baby i magen? kjæresten min tror jeg er gravid, jeg også. Er det mulig å holde babyen i magen til jeg er 16 eller 18? eller må den ut? jeg vil ikke ta abort, fordi det er å drepe. hvor lenge er det mulig å holde den inne, max liksom? hilsen en desperat 13 år gammel jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt på Ung.no.

Det er lurt å ta en graviditetstest for å finne ut om du er gravid eller ikke, så slipper du og kjæresten å gå rundt å lure på dette. Denne testen kan du få gratis hos Amathea, helsesøster på skolen og helsestasjon for ungdom.

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. Søknaden skal vurderes av en nemnd som består av to leger og jenta skal lyttes til.

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, fare for alvorlige konsekvenser, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Vi råder de fleste til å snakke med foreldre, siden dette kan være vanskelig å stå alene med. Selv om foreldre blir forskrekket og kanskje sinte med det samme, vil de fleste støtte barna sine og gi god omsorg i en slik situasjon. 

Abort er gratis, det gjelder også om man oppsøker lege for å prate om det på forhånd.

Hvis man har blitt gravid og vurderer å ta abort kan man gjerne kontakte Amathea hvis man trenger å prate med noen før man bestemmer seg. Man kan også  gjerne prate med fastlegen, helsesøster eller noen på helsestasjon for ungdom  for å få veiledning.  I alle fylker er det ett eller flere sykehus som har mulighet til å gjennomføre abort. Man kan gjerne kontakte sykehuset der aborten skal utføres direkte, uten å prate med andre i helsevesenet først om man er ønsker det. Ring ditt sykehus og spør om time for abort, så blir du satt over til de som tildeler time.
Amathea- Gravid og usikker? Noen å snake med

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet