Hopp til hovedinnholdet

Har p-stav, mistet mensen, kan jeg være gravid?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk satt inn en p-stav i Desember 2017. Jeg har hatt en ganske regelmessig mens før jeg fikk satt den inn, og etterpå. Jeg har også hatt ett langvaring forhold hvor vi kun brukte p-stav som prevensjonsmiddel. Jeg hadde sist mensen i August 2018, og det er nå oktober 2018 og 3 måneder siden sist jeg hadde mensen. Jeg har ikke hatt samleie etter jeg hadde mensen, men den kom aldri tilbake. Kan den mensen jeg hadde ha vært festningsblødninger? Eller hva kan være andre årsaker til at jeg ikke har hatt mensen, jeg har nettop flyttet og bor nå 1609m over havet og jeg har alltid bodd med havet hvis dette er hjelpsomt. Jeg er veldig redd for at jeg kan være gravid, siden jeg ikke forstår hvorfor jeg ikke har fått mensen igjen.

Besvart 30.10.2018 13:07
 

Svar
Hei

P-stav er et av de sikreste prevensjonsmidlene som finnes på markedet, og sjansen for å bli gravid når man har p-stav er særdeles liten. Jeg tviler derfor på at mensen din uteblir grunnet en graviditet. Jeg har heller tro på at manglende mens skyldes p-staven, da mange opplever nettopp at mensen blir borte ved bruk av denne.

En festeblødning vil ikke oppleves som en vanlig menstruasjon, men heller som en liten kortvarig blødning. Det er langt fra alle som har en festeblødning, så dette tror jeg ikke at du skal bekymre deg over.

Stress og nye omgivelser kan ha utslag på hormonsystemet slik at mensen i perioder blir borte, så det at du har flyttet kan ha en medvirkende årsak.

For at du skal slutte å bekymre deg for en eventuell graviditet synes jeg at du skal ta en graviditetstest. Denne er mest sannsynlig negativ, men kan hjelpe deg med å komme videre. Lykke til.

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet