Hopp til hovedinnholdet

Redd jeg er gravid...

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg er en jente på 19 år som har tatt abort 1 gang før, og det gikk rett og slett til helvete. Måtte gå igjennom flere behandlinger med piller i kjeden, og tilslutt endte det opp med en livmorsinfeksjon så jeg måtte ta en utskrapning. Jeg er redd jeg uheldigvis er gravid igjen, og jeg stresser veldig. Om jeg veger å ta abort er jeg veldig redd for at samme problemet skal skje, og at familien min finner ut av det. Jeg er en utenlandsk jente med streng kultur, hva kan jeg gjøre for å skjule det fra foreldrene mine? Om jeg blir dårlig og havner på sykehuset igjen for operasjon osv, kan sykehuset fortelle foreldrene mine årsaken? Værsåsnill og hjelp meg.

Besvart 11.01.2019 15:42
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. Jeg forstår det var en veldig ubehagelig opplevelse for deg da du tok medisink abort. Det er ikke greit å få komplikasjoner I forbindelse med abort, leit at du måtte oppleve dette.

Du skriver at du er redd du er uheldigvis gravid igjen. Jeg forstår dette slik at du ikke er sikker ennå på om du er gravid. Har du gått over tiden for forventet mens kan du ta en graviditetstest. Du kan også oppsøke en ungdoms- helsetjeneste  eller ditt nærmeste Amathea kontor for testing og da vil du samtidig kunne få en samtale om hva du ønsker og trenger videre. Hos Amathea kan du også få veiledning vedrørende din abort opplevelse hvis du ønsker dette. De du møter har taushetsplikt og tjenestene er gratis.

Om du vet at du er gravid og at du ønsker en abort kan du ringe direkte til det sykehuset du ønsker å benytte. Da får du en time til forundersøkelse. Når du kommer til denne timen anbefaler jeg deg å ta opp med legen hvordan det var  da du tok aborten forrige gang. Videre hvor viktig det er for deg at foreldrene dine ikke må vite eller forstå at du har tatt abort. Du er 19 år og helsetjenestene har taushetsplikt ovenfor alle om deg og din situasjon, men det kan være riktig å si tydelig I fra slik at ingen missforståelser skal oppstå.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese til dette svaret fra meg:)  

Vennlig hilsen Amathea I samarbeide med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet