Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvor lett det er å bli gravid, og hvordan angrepillen egentlig fungerer...

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg lurer på hvor lett det er å bli gravid, og hvordan angrepillen egentlig fungerer...

Jeg og kjæresten min kom til å ha ubeskyttet sex i går, men jeg kjøpte meg angrepille samme kveld, og tok da den. Leste litt om det på nett, og så at det ikke fungerte om man da var gravid fra før. Har egentlig ikke liggi sammen før i går, men han har vært i meg, såvidt. Uten å komme da. Har og hatt sæd utenpå, men det er vel ikke noe å bli gravid av?!

Mensen min er litt ustabil, men burde ha fått, eller få den ganske snart. Vil nødig bli gravid nå. Heller ikke at mamma skal vite noe. Kan jeg snakke me legen min, uten at hun må vite noe? Om jeg skulle ønske undersøkelse, eller å starte på p-piller?

Mvh. j15
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Det er jo noen ting som må stemme for å bli gravid, som at du må ha en eggløsning og det må komme til noen sædceller på akkurat den tiden.  Hvis man har et ubeskyttet samleie i tiden rundt eggløsning, så er faren STOR for å bli gravid.  Angrepille, tatt så raskt som du tok den, beskytter ganske bra mot graviditet, men ikke fullt 100%.

Mest sannsynlig er du nok ikke gravid utfra det du her beskriver.  Angrepillen kan gjøre at mensen blir litt forskjøvet, så hvis du ikke har fått mensen til tiden, kan det være forklaringen.

Du kan prate med fastlegen din uten at mamma får vite noe om det og legen kan også skrive ut resept på p-piller til deg.  Legen vil nok oppfordre deg til å ta det opp hjemme, men du har rett på en sikker prevensjon også uten at foreldrene vet det.  Du trenger ingen gynekologisk undersøkelse for å starte med p-piller.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om alkohol?

Hvorfor skal man være forsiktig med hvor mye man drikker?