Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 17 år og gravid. Hvem bestemmer om jeg skal ta abort?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten fant nettop ut at jeg er gravid... Både Kjæresten min og jeg vil beholde barnet. Vi har vært sammen i snart to år og har ett «seriøst» forhold. Problemet er at både mine, og kjærestens foreldre er for abort. Vi er begge 17 år. Kan vi ta denne avgjørelsen alene? Eller må foreldrene bestemme dette siden vi er under 18?

Besvart 16.05.2019 09:48
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss I Ung.no

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!).  

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er en jente under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Så, I deres tilfelle er det du/dere som må ta den endelige avgjørelsen.

Å skulle bli foreldre for første gang innebærer store forandringer I livet. Forandringer og utfordringer som varer livet ut. Det er derfor veldig viktig å bruke god tid på å ta en slik avgjørelse. Du forteller at både dine og kjærestens foreldre er for abort. Umiddlebart tenker jeg kanskje de er redde dere skal ta på dere en oppgave det kan være vanskelig for dere å håndtere.

Det er helt normalt at det dukker opp mange spørsmål I forbindelse med uplanlagt graviditet. Det kan være spørsmål og tanker det kan være godt å få luftet hos fagpersoner og ikke bare med foreldre eller venner. Amathea tilbyr samtaler I forbindelse med uplanlagt graviditet. Dit kan man ringe mellom 08 og 20 00 på  815 32 005 eller man kan snakke med en fagperson på chat, www.amathea.no

Håer dette var svar på spørsmålet ditt.

Jeg legger ved noen artikler du kan se nærmere på :)

 

 

 

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet