Hopp til hovedinnholdet

Mensen er 4 dager forsinket. Kan jeg være gravid?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei ca 2/3 uker siden hadde jeg og kjærsten min samleie og han fikk utløsning noe av det kom inne i meg (bare litt ikke mye ) etter noen minuter tørka jeg bort det med papir.Skulle få mensen den 21 juni men fikk ingen mensen det er 4 dager forsinka ,kan jeg være gravid ?( jeg er ofte trøtt,men har også hørt at noen ikke får bivirkninger av en graviditet)

Besvart 25.06.2019 21:45
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du kan absolutt være gravid. Om man har samleie uten å bruke prevensjon kan man bli gravid selv om det bare kommer litt sæd inn. Det holder med 1 sædcelle. Det hjelper ikke å tørke etterpå. Sædcellene vil øyeblikkelig starte svømmeturen innover i livmoren på leting etter et egg. 

Graviditetstegn oppstår først ca 4-6 uker etter at man har hatt ubeskyttet samleie, eller ca 2-3 uker etter at mensen ikke har kommet som den skal. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter og dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer. Graviditetstesten måler hormoner som kroppen sender ut bare når man er gravid.  

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket og i dagligvareforretninger. Helsestasjon for ungdom og helsesykepleiere ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og ved alle Amathea-kontorene i Norge.

Graviditetstesten tas ved å holde testpinnen i urinstrålen mens man tisser. Denne vil vise om det er svangerskapshormoner i urinen. Les nøye på pakken hvordan testen som du har kjøpt skal tas, da det er litt varierende mellom de forskjellige merkene.En positiv test stemmer nesten alltid, mens en negativ test kan være tatt for tidlig. Hvis man har sterk mistanke om graviditet, kan testen gjentas etter noen uker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet