Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om du tar en angrepille?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva som skjer om du tar en angrepille (fordi man vil være sikker på å ikke bli gravid), men man ble aldri gravid. Har det da eventuelt noen bi-virkninger på kroppen, eller skjer det bare om man har blitt gravid?

Besvart 03.09.2019 14:09
 

Svar
Hei jente (14)

Så fint at du spør. Jeg skal prøve å forklare det på en grei måte, ved å først si litt om hvordan angrepiller virker og deretter om bivirkninger.

Det finnes to typer angrepille på markedet: EllaOne og Norlevo. Av disse to er det EllaOne vi anbefaler å bruke siden den kan tas inntil 5 dager etter ubeskyttet sex. Begge kan kjøpes uten resept.

En kobberspiral er den beste metoden for nødprevensjon og kan settes inn innen 5 døgn. Dette er den sikreste metoden vi har, fordi under 1% vil bli gravide med denne metoden.

Måten EllaOne virker på er å hindre eller forskyve en eggløsning med opp til 5 dager. Jo raskere man tar angrepillen etter ubeskyttet sex, jo bedre vil den virke. Men den vil ikke være 100 % sikker!

Risiko for graviditet med angrepille
Hvis en jente tar angrepillen innen 3 døgn (72t) er risikoen for graviditet halvert, mens behandling innen 24t reduserer risikoen med 2/3 (66%). Det betyr at man ikke kan forhindre en graviditet 100% sikkert! Grunnen til det, er at det kan ha vært en eggløsning før jenta tar angrepillen eller rett før hun hadde ubeskyttet sex, og da vil ikke angrepillen ha noen effekt. Vi kan ikke forhindre en eggløsning som allerede har skjedd.
Derfor anbefales det å alltid ta en graviditetstest etter 2-3 uker.

Vanlige bivirkninger med angrepille (EllaOne og Norlevo)
De vanligste bivirkningene, uavhengig om jenta egentlig var gravid eller ikke, er magesmerter og kvalme. Andre kortvarige bivirkninger kan være svimmelhet, trøtthet, hodepine og ømme bryster. Det er også vanlig med blødningsforstyrrelser, og neste menstruasjon kommer ofte tidligere eller senere enn vanlig.

Etter å ha satt inn kobberspiral kan man ha milde smerter eller ubehag i magen og som kan vare noen timer. Noen kan få økt blødning når de har kobberspiral. Ellers få bivirkninger.

Jeg håper dette er svar på det du lurte på. Jeg legger også ved noen artikler som du kan titte på.

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet