Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg merke at jeg er gravid uten å ta graviditetstest?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei. Er jente på 15 snart 16 år. Har hatt ubeskyttet sex med kjæresten min en gang for ca. nesten 3 uker siden. Jeg har ikke fått mensen enda, selvom jeg skulle har fått det for ca. 2 uker siden. Men han trakk "utstyret" sitt ut før "den" kom, kan jeg allikevel bli gravid? Jeg går ikke på p-piller, fordi jeg går fort ned i vekt av det. Jeg har også hørt at hvis man tenker mye om mensen eller noe sånn så kan man få forsinket mens, er det sant? Kan jeg merke at jeg er gravid uten å ta graviditetstest? HVIS jeg er gravid og ønsker abort, kan jeg gjøre det uten å fortelle til foreldrene selvom jeg ikke er 16 år? Kan legene vundere det på at jeg er snart 16 år og at jeg er alt for redd til å fortelle det til foreldrene? Hvis legene MÅ absolutt fortelle det kan dem fortelle heller til min 19 år gammel søster som bor i ut landet? Klem En frustert jente !
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skjønner at du er urolig og tenker på om du kan være gravid. Det er en mulighet for det siden dere hadde ubeskyttet sex. Han kom ikke inne i deg, men det kan allikevel ha kommet noe sæd ut før han trakk seg ut. Jeg vil anbefale at du får tatt en gravidietstest. Du kan kjøpe en på apoteket og ta den selv, eller gå på helsestasjon for ungdom og få gjort det gratis. Du finner adresse og kan finne ut om åpningstider på www.unghelse.no. De kan veilede deg i spørsmål om prevensjon også. Legger ved under svaret artikkel du kan se på om prevensjon. Du får også gratis kondomer der.

Har du ikke helsestasjon for ungdom i nærheten, kan du oppsøke din fastlege om du er gravid. De vil sammen med deg vurdere om du skal fortelle foreldrene dine.

Det er ikke sikkert du er gravid, men for å finne ut av det bør du ta en test, slik at du vet hva du skal forholde seg til. Noen jenter kan utsette mensen noe, hvis det er mye stress rundt dem. Kan ikke si om dette er tilfelle med deg uten å få tatt en graviditets test. Legger ved et par artikkler under svaret du kan se på.

Ønsker deg lykke til :-)

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om chatting?

Når ble Facebook åpnet for folk med norsk e-postadresse?