SVAR
Besvart 03.02.2020 01:59:13
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det er litt vanskelig å gi nøyaktige råd, når jeg ikke har undersøkt deg (sett dette). Og når jeg ikke vet hva gynekologen mente eller hvilken krem hun ga.
Men - du kan kanskje ta med kremen til apoteket og høre om å få kjøpe en ny? Hvis kremen er reseptbelagt, så fins det noen ganger mildere utgaver av samme krem, som IKKE er reseptbelagt. Kanskje virker de godt nok for deg? (Hvis du ikke vil betale for legetime).
Det fins flere kremer en kan benytte mot kløe. Det blir vanskelig for meg å anbefale noen, når jeg ikke kan vite sikkert årsaken til akkurat DIN kløe. Ulike årsaker, trenger ulike typer kremer/medisiner.
Du kan evt forsøke med mild og reseptfri hydrokortisonkrem. Dette virker på mange typer kløe. Denne kan du kun bruke i 1-2 uker! Om du får et oppbluss av kløen, bør du slutte straks, og oppsøke lege! Å bruke en slik krem, eller annen krem, er ikke en langtidsløsning.
Så det beste er om du går til fastlegen eller lege ved Helsestasjon for ungdom. Sistnevnte er gratis. Og hos fastlegen betaler man ca 200 kroner (kanskje mer for evt utstyr eller prøver), men ikke i nærheten av 2000 kroner. Fastlegen kan også henvise deg til offentlig gynekolog, da betaler man «kun» noen hundre kr.
Du kan kanskje også prøve å ringe gynekologen og spørre om fornyelse av resepten per telefon (det koster langt mindre enn en time). Eller du kan prøve å ringe og få fastlegen din til å fornye resepten. Hvis fastlegen har fått kopi/notat fra gynekologen, står det er hvilken krem det er.
Dette er noen muligheter du har for å få ny krem. Men det beste er å gå til legen («vanlig» lege eller gynekolog), så det er det jeg helst vil råde deg til.
Om du ikke vil slutte med stringtruse, så vær obs på at også såper, barbering, parfymer og kremer kan gi kløe om det er sterke eller parfymerte.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer