SVAR
Besvart 06.03.2020 13:52:40
Hei jente 13 år.
En kvise oppstår når talg blokkerer utløpet fra hårsekker eller talgkjertler og det oppstår en infeksjon forårsaket av hudens egne bakterier. Det at nesen din hovner opp, er fordi det blir en betennelse. Da vil man hovne opp. Det er plagsomt men ikke farlig.
Det høres også ut som om det er kviser du har på ryggen, selv om det ikke kommer puss ut, kan det likevel være kviser.
Årsakene til at noen plages med kviser er sammensatte, og det er fremdeles noen ukjente faktorer som gjør at noen er mer plaget enn andre. Hvor alvorlige plagene er varierer også veldig.
Det beste rådet jeg kan gi deg er at du skal rense huden din morgen og kvels. Velg renseprodukter beregnet til uren hud. Overdreven rengjøring er ikke å anbefale, og kan føre til økt talgproduksjon og irritasjon i huden, slik at problemene med kviser forverres. Unngå å klemme og klore på kviser og urenheter. Klemming kan forverre problemene. Ønsker du å fjerne hudormer skal dette gjøres med forsiktighet for å unngå å irritere huden unødig.
Behandlende legemidler tar sikte på å fjerne akne før det gir arrdannelse. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler til behandling av urenheter. Preparater med benzoylperoksid finnes som gel, krem og ansiktsvask. Slike preparater dreper bakterier, åpner blokkerte porer og gjør huden mindre fet. Alvorlig akne må behandles i samråd med lege, og det finnes flere ulike reseptpliktige legemidler til behandling av alvorligere former for akne. Hvis du bruker legemidler mot kviser kan disse tørke ut og irritere huden, og det er derfor særlig viktig å tilføre fukt. Bruk da fuktighetsprodukter beregnet til uren hud som er under behandling.
Jeg legger ved en artikkel om kviser, håper dette svaret og denne artikkelen kan være til hjelp for deg. Lykke til!
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Nesten alle får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer