SVAR
Besvart 29.10.2017 18:54:30
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Herpes er en kjønnssykdom som forårsakes av 2 ulike herpesvirus (enkelt forklart). Før så en at herpesvirus 1 forårsaket munnherpes, mens herpesvirus 2, laget kjønnsherpes. Nå ser en at begge herpesvirus kan forekomme både rundt munnen og i underlivet.
Så det er litt vanskelig å gi deg helt nøyaktige tall her, når det er to ulike virus det er snakk om.
Men det en vet, er at kun ca. 20% av de som har herpes, vet at de har hatt det. De fleste som blir smittet, får ikke symptomer. Men får en først et utbrudd med herpes type 2, er det 80-90% sannsynlighet for å få nye utbrudd. Utbruddene er hyppigest de første 3 årene, så avtar det som regel.
Men jeg kan dessverre ikke gi deg konkrete svar på hvor ofte de som får nye utbrudd, ikke får hjelp av medisiner. Men dette ikke er noe du trenger å bekymre deg for!
For å få store utbrudd, men ikke hjelp av medisiner (som du spør om), må en først være uheldig å bli smittet, og så bli en av de få, som får utbrudd.
Så må en være uheldig å få nye utbrudd, og så være uheldig å ikke få hjelp av medisiner. Som du skjønner nå, er dette svært uvanlig! Jeg tenker derfor at du ikke trenger å bekymre deg for dette. Skulle du få symptomer, kan du heller ta det opp med legen din da.
Hvis du går rundt og er mye bekymret for sykdommer du kan få, kan det være lurt å prate med noen, f eks lege eller helsesøster. Av og til kan det ligge noe hva annet bak en slik anest for sykdom.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Det er ikke uvanlig å tenke at man kan ha fått en alvorlig sykdom. For noen kan tankene ta mye tid og krefter, og føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.
Les mer