Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har ME?

Jente 16 år
 

Spørsmål

ME!! Viste ikke hvilke emne jeg skulle ta men. En venninne av meg har ME. Jeg har lenge tengt at jeg har samme syntomer som henne. Men har ikke gjort noe med det. Men for noen dager siden sa hun at hun synet jeg hadde Manger syntomer på ME men ikke ville uroe meg og at jeg ikke skulle tenke på det. Men jeg har tengt på det. Hva skal jeg gjøre. Vil ikke si noe til foreldrene mine for de tror jeg faker hver gang jeg er hjemme fra skolen. Om jeg må si det til foreldrene mine hvordan skal jeg si det og hvordan finner jeg ut om jeg har ME?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at venninnen din har ME og at hun gjenkjenner noen symptomer på det hos deg. Jeg forstår at du nå tenker mye på det og da er det fint at du ønsker hjelp.

Aller først råder jeg deg til å si det til foreldrene dine. Det er ikke alltid så lett å fortelle andre hva vi tenker og lurer på, men ofte hjelper det. Foreldre vil stort sett gjøre det de kan for å hjelpe barnet sitt.

Hvis du ikke helt vet hvordan du skal begynne samtalen, kan du printe ut dette spørsmålet/skrive det ned på et ark og gi det til dem. Vær ærlig om hva du føler og at du bekymrer deg, så tenker jeg at foreldrene dine vil lytte til det du har å si.

Det neste dere kan gjøre er å bestille time hos fastlegen din. Skriv gjerne ned hva du ønsker å ta opp med fastlegen din før du kommer til timen. Hvis det er behov, kan fastlegen sende deg til spesialist for videre utredning.

CFS/ME er en diagnose som stilles på bakgrunn av et typisk sykdomsbilde og fravær av somatiske eller psykiatriske forklaringer på symptomene. Siden diagnosen er en slik eksklusjonsdiagnose, bør pasienten gjennom en utredning med ulike undersøkelser og i samråd med nevrolog (over 18år). Fastlegen vil kunne starte en utredning og rådføre seg eller henvise ved behov.

Du kan lese mer om dette i artiklene under.

Ønsker deg lykke til og alt godt.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse