Hopp til hovedinnholdet

Er det seksuelt overgrep når gutter kom inn i garderoben?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Når jeg gikk på barneskolen (typ. 5 klasse-hadde så vidt begynt å få pupper og slikt) ble jeg og to/tre andre jenter spionert på mens vi kledde av oss etter gymtimen. Vi hadde ingen anelse om det og når vi kom inn i dusjen så vi dem. Knaggen for å henge håndklærne p var litt lenger unna og jeg gikk inn med ryggen først så jeg så dem først etter de andre jentene skrek. Jeg hadde et veldig lite håndkle så jeg måtte holde det foran meg og stå inntil veggen for å dekke meg selv. De andre jentene løp inn i garderoben og guttene ble igjen litt og stirret på meg. De sa unnskyld etter vi sa ifra, men jeg vet at noen dem ikke mente det for tre av dem drev alltid og slengte seksuelle tilrop til oss og ville ha oss til å sitte på fangene deres. De var to år eldre. Telles det som seskuelle overgrep/seksuell trakassering? Sliter mye med kroppen min nå og klarer ikke å se meg selv naken i speilet fordi jeg blir kvalm. Har også store problemet med å skifte i garderober og å vise meg selv naken..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss for å få råd.

Du skriver at du har opplevd å bli spionert på og stirret på av gutter i garderoben på barneskolen. I ettertid kom disse guttene også med seksuelle tilrop til deg og noen andre jenter og ville ha dere til å sitte på fanget deres. Du lurer på om dette er seksuelle overgrep eller seksuell trakassering. 

Først er det viktig å påpeke at guttene kan ha gått inn i jentegarderoben fordi de er nysgjerrig på kropp og seksualitet, men det vil likevel ikke være greit. Siden de fortsatte med å komme med seksuelle bemerkninger i ettertid kan det du opplevde defineres som seksuell trakassering. Seksuell trakassering er oppførsel som spiller på kjønn, kropp eller seksualitet og som oppleves ubehagelig for den som blir utsatt for det. 


Du skriver videre at du sliter med kroppen din og med å se deg selv naken. Dette kan ha noe å gjøre med det ubehagelige du opplevde på barneskolen. Mange unge jenter og gutter sliter med å akseptere kroppen sin slik den er uten at de har opplevd noe ubehagelig. Vi vil råde deg til å ta dette opp med en voksen du stoler på. Det kan for eksempel være helsesøster på skolen din eller noen voksne hjemme. Det kan være godt å få snakket om tanker og følelser i forhold til kropp.


Dersom du syns det er lettere å snakke med noen på telefon, kan du ta kontakt med Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på tlf.nr: 800 57 000. Det finnes også en alarmtelefon for barn og unge, tlf.nr: 116 111. Dette er døgnåpne telefoner som du kan ringe anonymt til. 

Masse lykke til


Hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse