Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Svimmel når man reiser seg opp

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei Jeg har lenge opplevd at jeg blir svimmel rett etter jeg reiser meg opp fra sofaen, seng etc. Alt blir mørkt og jeg må stoppe opp og noen ganger holde meg fast. Dette tar ca 10-20 sekunder. Det skjer ofte i perioder. Hva kan dette skylder? er det noe jeg burde sjekke opp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om, at du blir svimmel når du reiser deg opp, er ikke så uvanlig. Det kan ha flere årsaker, men den vanligste er kanskje for lavt (ortostatisk) blodtrykk. 

Blodtrykket vårt skal være ganske konstant, og kroppen må regulere det slik at blodtrykket er likt både når vi ligger i ro, reiser oss, og i aktivitet. Det er ikke hos alle at denne mekanismen fungerer like godt. Da får man for lavt blodtrykk når man reiser seg opp. Det kalles å ha for lavt "ortostatisk" blodtrykk, og det kan man bli ganske svimmel av. Man kan få hodepine, og noen kan til og med besvime. 

Dette er imidlertid ikke farlig, i seg selv. Det er ofte unge, tynne jenter som har dette. Det bedrer seg ofte når de blir eldre. Dersom man spiser og drikker lite, kan dette være én del av forklaringen, og da vil det hjelpe å spise/drikke mer. Man kan også lære seg å reise seg/snu seg langsomt, det hjelper også.

Men om dette er veldig ille, veldig ofte eller plagsomt, bør du gå til fastlegen din for en sjekk. Det kan i noen tilfeller være andre årsaker også, som (jevnt over) lavt blodtrykk, lavt stoffskifte, for lite jern osv. 

Vennlig hilsen legen.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse