Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

operasjon og narkose og bivirkninger

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ble lagt i narkose for noen dager siden og etter det har jeg følt meg ganske sliten og svak, på den måten at jeg blir lett andpusten og føler at jeg ikke har mindre kraft i musklene enn ellers. Er det vanlig at det kan henge litt i i flere dager etter en operasjon? Eller er det mest sannsynlig bare de smertestillende jeg får som gjør meg sløv? Av nysgjerrighet så lurer jeg også litt på hvordan narkose fungerer. Jeg vet at man får ulike medisiner slik at man sovner, og etterhvert begynner å miste mer av bevisstheten og lungene slutter å puste for oss. Vil lungene rolig bli mer og mer avslappet, eller stopper de raskt? På et eller annet tidspunkt settes det et rør ned i halsen som pumper luft i lungene. Denne overgangen er jeg nysgjerrig på; når er det de putter røret i halsen? Har man sluttet å puste helt slik at det faktisk finnes noen sekunder hvor man ikke puster og de må være raske å gi oksygen, eller er det en jevn overgang? Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter en operasjon er det ganske vanlig at kroppen kan føles "sliten" og det tar tid før man kommer seg. Plagene kan også skyldes bivirkning av medisiner og en kombinasjon av disse to. 

Når det settes ned et pusterør (en tube) i luftrøret så er det umiddelbart etter at pasienten har sovnet ved innledningen av narkosen. Da puster som regel pasienten litt selv. 

Jeg legger ved en veldig fin side til NHI.no der du kan lese mer om narkose.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse