Hopp til hovedinnholdet

Kan man få klamydia hvis ingen har hatt det tidligere?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har 3 spørsmål til dere om kroppen min og sex. Jeg har da hatt sex mange ganger med kjæresten min. Så jeg lurer på er det mulig å få klamidia om begge ikke har hatt det fra før? For både jeg og kjæresten min har ikke hatt det noen gang og det har vi skjekket før og ingen av oss har hatt det, så går det ann å få det om ingen av oss har det? Det andre spørsmålet er da: jeg får sånne utflod klumper noen ganger på trusen min og noen ganger på penisen til kjæresten min etter at vi har hatt sex.... Lurer på om dere vet hvorfor? Er dette farlig? Tredje spørsmålet mitt er: jeg har begynt å få vondt for 2-3 dager siden ved kjønnsleppa mi i fitta, og når jeg undersøkte det hjemme så kunne jeg kjenne en 1-2 cm lang greie i selve kjønnsleppa mi. Når jeg tar på dette få får jeg veldig vondt og det begynner å svi veldig. Så jeg lurer på hva dette kan være og om dette er farlig? Takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis ingen av dere har hatt klamydia før kan en ikke få klamydia. En må bli smittet av en som har klamydia for å få det. 

Det er veldig varierende hvor mye utflod man har. Noen har mye utflod og da vil det vises i trusa. Har man endringer i utflod kan det være tegn på at noe er i ubalanse. Soppinfeksjon gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Gutten kan også få soppinfeksjon. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket. Du kan snakke med de som jobber der. Siden det har begynt å gjøre vondt og svi på kjønnsleppene din høres det ut som en soppinfeksjon. 

Hvis du er usikker på om det er soppinfeksjon kan du kontakte din fastlege eller lege på helsestasjon for ungdom som kan undersøke hva dette er. 

Sopp er ikke farlig, men veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Vennlig hilsen helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse